DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Valaha F1-es versenyhelyszín volt: Zolder

Belgium flamand területén, az Omloop Terlamen közel található Zolder faluhoz. A hatvanas évek elején épült pályát 1965-ben nyitották meg és a fenyőfák borította homokbuckák között kanyarog. A területet tavak színesítik és az óriási Albert-csatorna a pályához közel folyik.

Az első komolyabb nemzetközi esemény 1966-ban volt a Limbourg Nagydíj, amelyet Formula-2-es autóknak rendeztek és Jack Brabham nyerte meg. A pálya eredetileg gyors volt, de két sikánt építettek be, amellyel biztonságosabbá vált a pálya. Miután Spa 1971-ben kiesett a Formula-1-es versenynaptárból Zoldert felfejlesztették és Nivellesszel megosztva rendezhetett versenyt. A Formula-1 mezőnye 1973-ban látogatott el először ide, kaotikus hétvége volt, miután a szervezők az újraaszfaltozási munkálatokkal későn végeztek, így a felszín nem keményedett meg eléggé. Az eredmény az lett, hogy több helyen feltöredezett és éjszaka újbóli újraaszfaltozásra volt szükség, mivel a Formula-1-es Pilóták Szakszervezete a verseny bojkottálásával fenyegetett. A munka sikeres volt és a futamon a Tyrrell kettős győzelmet aratott, Jackie Stewart ért célba Francois Cevert előtt. Ezt két Niki Lauda győzelem követte 1975-ben és 1976-ban, 1977-ben Gunnar Nilsson megszerezte egyetlen Formula-1-es győzelmét Zolderben a Lotus volánja mögött. Három évvel később Didier Pironi aratta első győzelmét a pályán a Ligierrel. Az 1981-es futam kaotikus volt, egy szerelő meghalt a boxutcában, a pilóták sztrájkoltak, majd a rajtnál baleset történt.

Zolder azonban mindig emlékezetes marad, ez volt az a hely, ahol Gilles Villeneuve életét veszítette a Ferrarival az 1982-es Belga Nagydíj időmérő edzésén. Akkor Pironi volt a csapattársa és a belga futam előtt két héttel a San Marinói Nagydíjon a két pilóta összeveszett, Villeneuve soha nem beszélt már francia csapattársával.




Villeneuve halála előtt senki nem szerette Zoldert, a kanadai tragikus balesete után a pálya eltűnt a nemzetközi színtérről. Az újjáépített spái pályát 1983-ban nyitották meg és a Belga Nagydíj visszatért az őt megillető otthonába. 1986-ban Zolderben komolyabb változtatást végeztek, beépítették a Villeneuve-ről elnevezett sikánt, több kanyart átalakították, extra kerékvetőket és korlátokat helyeztek el. A terv az volt, hogy a futamot Spától visszaszerzik, de ez nem sikerült, annak ellenére, hogy 1985-ben Spában katasztrofális verseny volt, az újonnan leaszfaltozott pálya több helyen felbomlott, ezért a futam megrendezését el kellett csúsztatni.

2006-ban a pálya biztonsági módosításokon esett át. 2007-ben a Champ Car mezőnye látogatott el ide, valamint az FIA GT bajnokság egy versenyét rendezték itt. 2003-2006 között a World Series by Renault mezőnye is megfordult itt, 2007-ben és 2008-ban Zandvoort helyet a Masters of Formula 3 versenyét rendezték itt.

Zolder jelenleg a belga WTCC versenyt rendezi, valamint a GT Belcar bajnokság is ellátogat ide a 24 órás futamra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: