DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Két orosz pilóta lehet a rajtrácson Szocsiban?

Újabb név merült fel a Caterham ülésével kapcsolatban: egy orosz lap szerint Szocsiban Roman Ruszinov ülhet a zöldek autójába, bár azt hozzá kell tennünk, hogy maga az érintett sem tartja ezt valószínűnek.

Már az ötödik név merül fel az idén Kamui Kobayashi helyettesítésére a Caterhamnél. Még a nyári szünet előtt vetette fel a nemzetközi sajtó, hogy abban az esetben, ha Giedo van der Garde kedvéért Adrian Sutilt elküldik a Saubertől, a német versenyző Leafieldben köthet ki. Ezt követően a Red Bull Junior Carlos Sainz nevét dobták be, majd jött Andre Lotterer, aki Spában be is mutatkozhatott, ám Monzában visszautasította ezt a lehetőséget, mert az első szabadedzésen nem vehetett volna részt, hogy az a Roberto Merhi vezessen, aki akár most vasárnap, Szingapúrban is autóba ülhet.



 

Azóta még egy viszonylag ismeretlen pilóta, Andrea Caldarelli is szóba került, most pedig itt az újabb név a kalapban: az orosz Sportbox állítása szerint a 32 esztendős Roman Ruszinov Szocsiban mutatkozhat be a Formula-1-ben a csapat színeiben. A formulaautót lassan tíz éve nem vezető versenyző Lottererhez hasonlóan évek óta a hosszútávú versenyzés világában szerepel, nem is akárhogy, hiszen tavaly a G-Drive színeiben WEC-futamai felén győzni tudott csapatával az LMP2 kategóriában.



 



 

A 2006-ban a kérészéletű orosz Midland csapat (a Jordan utódja, s a Force India elődje) autóját tesztelő Ruszinov így nyilatkozott a felvetésről: "Elméletben nem zárkóznék el egy ilyen lehetőségtől, csakhogy épp ezekben a napokban a Hosszútávú Világbajnokság japán futamán veszek részt, és ezt részesítem előnyben" - mondta az orosz, aki azt is leszögezte, hogy nem kíván fizetős pilóta lenni.



 

Emellett azért is fenntartásokkal kell kezelnünk a felvetést, mert a szabályok értelmében egy csapat egy szezonban legfeljebb négy pilótát indíthat, hacsak nem kap valamilyen vis maior miatt külön engedélyt ennél többre. Így a Caterham Ericsson, Kobayashi és Lotterer után már csak egy versenyzőt nevezhet be, és ha igazak a Merhi szerepeltetéséről szóló hírek, akkor Ruszinov esetleges bemutatkozása aligha valósulhat meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: