DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Azonnal korlátozzák a rádióbeszélgetéseket

Charlie Whiting ma reggel értesítette a csapatokat arról, hogy a Sportszabályzat 20.1-es pontja értelmében mostantól tilos olyan üzenetekkel kommunikálni, melyek a pilóta vagy az autó teljesítményét érintik.

Amiről pár napja beszámolhattunk, immáron bizonyossá vált: az FIA korlátozza a csapat és a pilóta közti rádiókommunikációt, betiltva minden olyan üzenetet, mely az autó vagy a pilóta teljesítményével kapcsolatos. A szövetség egy régóta létező szabályt értelmez szigorúbban ezentúl, mely kimondja, hogy a pilótának egyedül, segítség nélkül kell autóját vezetnie. Ezt Charlie Whiting egy a csapatoknak ma reggel kiküldött üzenetben erősítette meg, melyet Adam Cooper független F1-es újságíró közölt honlapján.



 

"Hogy biztosítsuk azt, hogy az F1 Sportszabályzatának 20.1-es cikkét mindenkoron tiszteletben tartják, azonnali hatállyal szigorítjuk e szabály alkalmazását. Ennélfogva mostantól a bokszból a pilóta felé küldött üzenetek nem tartalmazhatnak semmilyen információt, mely az autó vagy a versenyző teljesítményéhez kapcsolódik" - írja Whiting.



 



 

Az FIA állandó versenyigazgatója emellett arra is figyelmeztette a csapatokat, hogy szigorúan tilos egyéb módon információt közölni a versenyzőkkel: "Arra is emlékeztetnünk kell mindenkit, hogy a Technikai Szabályzat 8.5.2-es pontja értelmében szigorúan tilos a bokszból adatokat küldeni az autó irányába."



 

A szabály az egyéb jellegű, például a taktikára, a futam állására vagy a versenytársak helyzetére vonatkozó üzeneteket nem tiltja, ahogy műszaki hiba esetén is engedélyezett a kommunikáció a tervek szerint.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: