DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Monza Exkluzív: Barátságra kényszerítve

Elmaradt a nagy folytatás, nem csattant a két Mercedes, az viszont újfent bebizonyosodott az Olasz Nagydíj versenynapján, hogy lassan már abból is óriási sztori kerekedik, ha a csillagos egyletnél egy légy leszáll a falra. Persze nem alaptalan, hogy a nemzetközi sajtó folyamatosan gyanakvó a domináns különítménnyel kapcsolatban...

Mindenki arra számított, hogy Spa szelleme kísérteni fog a szűk monzai első sikánban, a Rettifilóban, ám ebből végül semmi nem lett, köszönhetően a technika ördögének, amely megoldotta, hogy Lewis Hamilton indulása pocsék legyen a pole pozícióból. A brit persze nem hagyta magát, az Ezüstnyíl tempóját kitűnően hasznosította, ráadásul Nico Rosberg is a kezére játszott: a német megtette azt a szívességet, hogy később két ízben is elszúrta az ominózus sikánt, így a csapattárs-rivális előbb csak felzárkózott, majd a második hibának köszönhetően az élre is állt, megnyerte a futamot és 29-ről 22 pontnyira csökkentette hátrányát.



 

Míg két hete Spában a Hamilton mellett kardoskodó brit médiamunkások kavartak jókora botrányt, addig ezúttal össznépi kavarás zajlott, nációtól függetlenül ugyanis többen arra gyanakodtak, hogy a belgiumi mizéria utózöngéje zajlott a királyi park aszfaltcsíkján. A teória egészen pontosan az volt, hogy Rosberg a csapat utasítására rontott két ízben is, hogy odajátssza a győzelmet csapattársának: a Forma-1-ben sokszor, sok minden megtörtént már - és mint mondják, annak az ellenkezője is -, ám amikor ennyire feszült a helyzet a csapaton belül, teljesen valószerűtlen, hogy a vezérek ilyen húzásra vetemednének. Még maga Rosberg is jót nevetett az eseten, Toto Wolff sportigazgató pedig keményen fogalmazott: "Ilyen ötlet legfeljebb egy paranoid elmében születhet meg"



 



 

Arra, hogy a sajtó mennyire vadászik a Mercedesszel kapcsolatos szenzációra, mennyire minden apróságból megpróbálnak nagy sztorit kerekíteni, jó példa az, hogy a tévéközvetítésbe Rosberg egyik hibája után bevágtak egy visszajátszást, amelyen Wolff a pitwall mellett ülve elmosolyodott. A látottakat többen a nagy összeesküvéselmélet alátámasztásaként értelmezték és érveltek is ezzel, ami alaposan felhergelte a szakvezetőt, aki még emiatt is magyarázkodásra kényszerült: az osztrák előbb tisztázta, hogy az ominózus szösszenet egy visszajátszás volt, más azt ígérte, kérvényezni fogja a televíziós közvetítéseket gyártó és szerkesztő FOM-nál, hogy máskor tartózkodjanak a félreértelmezhető helyzetek képernyőre küldésétől.



 

Az persze nem véletlen, hogy mindenki mindent belelát mindenbe: ahogyan azt egész hétvégén tapasztalni lehetett, Hamilton és Rosberg a Spa után kötött látszatbéke ellenére továbbra sem szívleli egymást és a testbeszédük jól árulkodik arról, hogy hová kívánják egymást. Noha a két érintett és a csapat is cáfolja, hogy olyannyira megromlott a viszony a két vb-aspiráns között, hogy már egyáltalán nem beszélnek egymással, mindenki számára nyilvánvaló, hogy lehet igazság a spekulációban. Ehhez kapcsolódik egy érdekesség is, amelyet az AFM-nek sikerült bizalmas forrásból megtudnia: a márka imidzsét féltő vezetőség állítólag mániákusan szeretné fenntartani az egységes alakulat látszatát, ezért a belgiumi üggyel kapcsolatos zártkörű csapatmegbeszélésen egy szerződés-kiegészítést is aláírattak az érintettekkel. Ha minden igaz, ebben benne foglaltatik, hogy Hamiltonnak és Rosbergnek a kötelező jelenéseken - díjátadó ceremónia, miegymás - túl muszáj minden egyes hétvégén legalább kétszer, háromszor együtt mutatkoznia. Forrásunk teljes bizonyossággal állította azt is, hogy a két Mercedes-menő nem véletlenül került össze a csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatón: ugyan a helyzet adta magát, hiszen mindenki rájuk volt kíváncsi, ám a csapatvezetés állítólag rá is segített erre, külön kérve az FIA sajtóosztályától, hogy mindketten kapjanak behívót az eseményre.



 



 

Ugyan a tifosi lelkesen ünnepelte a dobogósokat, valószínűleg jóval forróbb lett volna a hangulat, ha a Ferrari jól szerepel, de az olaszok produkciója inkább a katasztrofális felé konvergált. Mivel Fernando Alonso búcsúja után Kimi Raikkönen 2 egysége jutott nekik, a Williams pedig aratott, a vörösök ismét visszacsúsztak a 4. pozícióba: egyesek szerint ez tovább erősíti majd a spanyol távozásával kapcsolatos teóriákat, amelyek egyébként sem akarnak szűnni. Egyébként nem lankad a Montezemolo elnök lelépését firtató híresztelések áradata sem: szombaton a nagy vezér, személyesen, a helyszínen cáfolt, de - mint akkor is említettük - senkit nem győzött meg, így vasárnap újabb és újabb teóriák láttak napvilágot a leköszönés bejelentések időpontját, valamint az utódot illetően. Több tucat verziót hallottunk, annál is több érvvel, leginkább megbízható forrásaink azonban azt valószínűsítik, hogy valamikor októberben válhat esedékessé a bejelentés, a potenciális utód pedig egy olyan személy lehet, akit eddig nem mostak össze a pletykák a Ferrarival: az illetőt Eugenio Razellinek hívják, jelenleg a Magneti Marelli elnök-vezérigazgatójaként tevékenykedik és közel áll azokhoz, akik a fontos döntést meghozzák majd.



 

Megszületett a hétvége, s talán ezzel együtt az év égése is, mivel a Caterham élére júliusban kinevezett expilóta, Christijan Albers máris dobbantott a tisztségéből. Ugyan a holland családi okokkal indokolta sutyiban, a versenybeszámoló sajtóközleményben nyilvánosságra hozott távozását, a paddockban az a hír járja, hogy a gárdát Tony Fernandestől átvevő, állítólagos arab-svájci konzorcium mégsem olyan vastagon folyósítja a pénzeket, ahogyan arra eredetileg számítani lehetett"



 

A Forma-1 ezzel elköszönt Európától az idei szezonra, az összecsomagolt, szombat este zajos partikkal búcsúztatott motorhome-ok jóideig raktárba kerülnek, a cirkusz pedig megkezdi maratoni útját, amelynek végkifejlete a duplapontos évadzáró lesz Abu Dhabiban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: