DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Vettelt nem fenyegeti motorcsere miatti büntetés Monzában

Sebastian Vettel úgy érkezett az Olasz Nagydíj helyszínére, hogy Damoklész kardja ott lebegett a feje fölött: ha a két héttel ezelőtt, a spái szabadedzésen gyújtáshibát mutató ötödik motorja Monzában is rakoncátlankodik, kénytelen lesz bevetni idei hatodik erőforrását, ami automatikusan tízhelyes rajtbüntetést vonna maga után.

Ettől a veszélytől, úgy néz ki, ezen a hétvégén még megmenekül az élete első F1-es világbajnoki futamgyőzelmét 2008-ban éppen itt, Monzában, még a Toro Rosso színeiben emlékezetes módon megszerző német pilóta. A Renault pálya körüli tevékenységekért felelős szakembere, Remi Traffin szerint legalábbis nincs veszély, és a motor rendben ki fogja bírni a mai és a holnapi napot is.

 

"Ezen a hétvégén azt a motort használjuk újra, amivel pénteken Spában futottunk, ez Sebastian idei ötödik erőforrása. Ennek végig kellene bírnia ezt a hétvégét, tehát elvileg nem lesz szükség a hatodik motor bevetésére" - tisztázta a helyzetet a szakember.



A hatodik erőforrás használatba állítása automatikusan tízhelyes rajtbüntetést vonna maga után, de mivel az borítékolható, hogy előbb vagy utóbb Vettel úgy sem ússza meg ezt a kényszerű lépést, így felmerül a kérdés, van-e rá esély, hogy az eredmények alakulása folytán abban az esetben is lecserélik a motort, ha az valameddig még bírná a terhelést. Hiszen így lényegében az ő döntésükön áll, mikorra időzítik az említett büntetést, úgy, hogy azzal lehetőleg a legkevesebb bajnoki pontot veszítse Vettel.

 

"Hogy teljesen őszinte legyek, minden versenyen körülbelül egy órát szánunk erre a témára, és mindig ugyanaz a beszélgetés zajlik. Egészen addig, amíg nagy esély van rá, hogy kibírja a motor, próbálunk ezzel menni tovább, de ez már stratégia kérdése is. Bármi megtörténhet, ez egy ilyen játék" - tette hozzá végül Traffin.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: