DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Elfelejtett versenypályák: Nivelles

Miután Spa túl veszélyessé vált a Formula-1-es autók számára, a belga szervezők úgy döntöttek, 1972-ben egy új pályán, Brüsszeltől délre, Nivelles mellett rendezik a Belga Nagydíjat.

A létesítmény 1971-ben épült fel John Hugenholtz tervei alapján és ugyan biztonságos volt, de kevésbé igényelt akkora bátorságot a pilótáktól, mint a régi spái pálya. A nézők körében sem volt népszerű a helyszín, mert nem tudtak közel kerülni a pályán versenyző autókhoz. Miután úgy döntöttek, váltott évben rendeznek Zolderrel futamot, a mezőny legközelebb 1974-ben járt a helyszínen. Mindkét versenyt Emerson Fittipaldi nyerte.




A létesítmény már nagyon korán gazdasági problémákkal küzdött. A szervezők ellen 1974-ben csődeljárást rendeltek el. 1976-ban újra megrendezték volna a Formula-1-es versenyt, de a pálya aszfaltozását nem találták elég biztonságosnak. 1980-ra a létesítmény túlságosan veszélyessé vált, de 1981-ig motorkerékpár versenyekre használták. Miután 1981 június 30-án szerződése lejárt, a pálya örökre bezárt. Az 1990-es évek végére a bokszépületek és a pálya elhagyatottá vált és illegálisan körözni lehetett a pályán. Azonban a 21. század elején a pályát teljesen lerombolták és most egy ipari terület része, de a vonalvezetés bizonyos nyomai még felfedezhetők.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: