DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Monzában nyitott DRS-sel meglehet a 360 km/óra

A Lotus technikai igazgatója, Nick Chester úgy gondolja, hogy a jövő héten Monzában a 360 kilométer per órás sebességet is elérhetik az F1-es autók.

Miközben a köridők a legtöbb helyszínen egyértelműen lassabbak lettek a tavalyiaknál az új motorformulának és az új aerodinamikai paramétereknek köszönhetően, a végsebességek emelkedtek, ami különösen az olyan alacsony leszorítóerőre optimalizált csomagot követelő pályákon mutatkozik meg, mint Monza. Nick Chester, a Lotus technikai igazgatója úgy véli, nem voltak túlzóak azok az előzetes becslések, miszerint a 360 kilométer per órás végsebesség is elérhető lehet az Olasz Nagydíjon.



 



 

"A dolog attól függ, hogy milyen leszorítóerőt használnak majd a csapatok, de várakozásaim szerint magasabb lesz a tavalyinál" - mondta Chester. "A 360 kilométer per órás sebességet is elérhetőnek tartom, ha az adott autó nyitott DRS-sel követ egy másikat" - mondta a brit szakember. Ez a sebesség egyébként nem jelenten rekordot, 2005-ben ugyanis Juan-Pablo Montoya a 372 kilométer per órát is túllépte a tízhengeres Mercedes-motor által hajtott McLarennel.



 

Chester egyébként elmondása szerint izgatottan várja, hogy az olasz helyszínen hogy birkóznak majd meg a korábbinál nagyobb nyomatékkal a pilóták: "Trükkösebb lesz a vezetés, mint tavaly, hiszen az autók valamivel könnyebbek, a turbó leszorítóereje pedig nagyobb, így problémás lehet a sikánok kijárata. Láthattuk idén, hogy mozognak az autók kigyorsításon, és mivel Monzában a lehető legcsúszósabb beállításokkal mennek az autók, láthatunk majd némi bűvészkedést a versenyzőktől, a kanyarokban és a kijáratokon..."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: