DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Elfelejtett versenypályák: Mosport Park

Kanadában az első jelentős autósport létesítmény a Mosport Park volt. A pálya Bowmanville város mellett került kialakításra, 60 mérföldre északra Torontótól. A pályát 1961-ben nyitották meg.

A látványos és festői helyszínen az első verseny a Players 200 volt, amelyet Stirling Moss nyert meg a Lotusban. Ugyanezen az eseményen a sportautók is képviseltették magukat. A két rendezvény a 2.46 mérföld hosszú pályán a hatvanas években is folytatódott. A sportautók 1966-ig versenyeztek a pályán, ekkor a CanAm került bevezetésre, majd a következő év augusztusában a Formula-1 is a Mosport pályára látogatott. Kanada centenáriumi évére kapta meg a pálya az FIA engedélyét. A futam elején esett az eső és Jim Clark vezetett a verseny nagy részében, ám Lotusa lerobbant és Jack Brabham vezetésével a Brabham kettős győzelmet aratott, a második helyen Denny Hulme ért célba.

1968-ban a futam Mont-Tremblantba költözött át, de a következő évben, késő szeptemberi dátummal visszatért a Mosport pályára és szoros harcot hozott Jacky Ickx Brabhamje és Jackie Stewart Matrája között. A két autó ütközött, de Ickx folytatni tudta a versenyt és győzött. A futam 1971-ben újra visszatért a pályára és Stewart győzött a Tyrrellel. 1972-ben újra Mont-Tremblant volt a Kanadai Nagydíj helyszíne.




Az 1973-as esős versenyen Peter Revson győzött és McLaren csapat mesterhármast ért el 1974-ben és 1976-ban is győzni tudott, előbb Emerson Fittipaldi, majd James Hunt állhatott a dobogó legfelső fokára. Az 1975-ös futamot törölték. A legutolsó Formula-1-es verseny a Mosport pályán 1977-ben volt, melyet Jody Scheckter nyert a Wolffal.

A Mosport állandó helyszíne volt a CanAm szériának és népszerű a pilóták körében, akik szerették a kihívást. Több nagy baleset történt itt, a leghíresebb 1965-ben, amikor John Surtees nagyon komoly sérülést szerzett, miután CanAm Loláján eltört a felfüggesztés. 1977-ben Ian Ashley emelkdett levegőbe Obex Oil Hesketh autójával és a korláton átrepülve a televíziós toronynak csapódott. Ashley súlyosan megsérült a mentés nem volt hatékony és sok időbe is telt.

A sportautó versenyek az 1980-as években tovább folytatódtak a Mosport pályán és 1985-ös versenyen a Jaguar visszatért a sportautó versenyzésbe. Manfred Winkelhock egy nagysebességű balesetben életét veszítette a kettes kanyarnál. A sportautó világbajnokság ezt követően látogatott el a helyszínre.

Az 1980-as években a Mosport több amerikai rendezvénynek adott otthont, így az IMSA, a TransAm, a SuperVee és a Formula Atlantic bajnokság. A létesítményt végül 1997-ben az IMSA vásárolta meg, majd az irányítást Don Panoz vette át, akinek az volt a szándéka, hogy komolyabb nemzetközi eseményekre használják a pályát.

2012 februárjában a Mosport pálya és a Canadian Tire megállapodását jelentették be. A partnerkapcsolat részeként a pálya a Canadian Tire Motorsport Park nevet kapta. Az együttműködés lehetőséget adott arra, hogy a létesítményt korszerűsítsék és látványosabbá tegyék a helyszínt.

Jelenleg a United SportsCar Championship, a NASCAR Camping World Truck Series és a NASCAR Canadian Tire Series használja a pályát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: