DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Könyvajánló: Mágikus időutazás

Létezett az autóversenyzés történelmének egy csodálatos korszaka, mely 1934-től 1939-ig tartott. Ebben az időszakban addig soha nem látott fejlődés vette kezdetét, mely - ha tetszik ha nem - Adolf Hitler hathatós támogatásának volt köszönhető.

A hírhedt vezér az autósport által is be kívánt bizonyítani, hogy a Német birodalom mindenek felett áll, ezért megbízta a Mercedest és az Auto Uniont, hogy építsenek világverő versenyautókat. Így születtek meg az "ezüstnyilak". A két márka nem csak az addig uralkodó gyártókat, vagyis az Alfa Romeo-t, a Maseratit és a Bugattit kívánta legyőzni, hanem egymást is, így óriási rivalizálás vette kezdetét. A márkák egyre gyorsabb autókat építettek, mely mágnesként vonzotta a nézőket a pályák szélére. A bivalyerős, de nehezen kezelhető autók pilótái hamarosan igazi sztárokká avanzsáltak. Tazio Nuvolari, Rudolf Caracciola, vagy Bernd Rosemeyer nevének hallatán még ma is sokan felkapják a fejüket, pedig azóta jó pár év eltelt.



 

Akik még sohasem hallottak róluk, vagy azok, akik jobban szeretnék megismerni az autóversenyzés egyik aranykorát, azoknak Chris Nixon: Racing The Silver Arrows című könyvét kell kezükbe venniük, mely méltán az egyik legtöbbre becsült alkotás az autósport szakirodalmát jól ismerők körében. A szerző alapos kutatómunka után állította össze az anyagot. Annak érdekében, hogy az olvasók minél jobb képet kapjanak a korszakról, rengeteg képet és korabeli cikket illesztett a műbe. A könyvben megtalálható az összes nagyobb verseny tudósítása, a kor meghatározó személyiségeinek életrajza, sőt a technológiai fejlődés is jól nyomon követhető. A szerző kitér a sebességrekord-kísérletekre, mely újabb érdekes adalék.



 



 

A könyv először 1986-ban jelent meg és azonnal bestselleré vált. Ez nem csak a tartalomnak, hanem a kitűnő stílusnak is volt köszönhető. Miután az első kiadás az összes példányát elkapkodták a könyvesboltok polcairól 1997-ben másodszor is megjelent a könyv - hasonló eredménnyel. E sorok írója a kritikák láttán csak áhítozott, milyen szép is lenne egy ilyen könyvhöz hozzájutni. Mivel a használt köteteket csillagászti áron adták-vették, erről sajnos szó sem lehetett. Szerencsére 2003-ban harmadszor is kiadták a művet, melyre azonnal lecsaptam, és akkor horribilisnek tűnő 40 fontos (15 ezer Ft-os) áron megrendeltem. Életem egyik legjobb befektetése volt, hiszen egyrészt olvasásban részesülhettem  egy mágikus időutazásban, másrészt azóta a mű árát a kétszeresére emelték, de használtan sem nagyon lehet 25 ezer Ft-nál olcsóbban hozzájutni.



 

Chris Nixon 2005 októberében sajnos elhunyt. A sors később úgy hozta, hogy e-mailben megismerkedtem üzlettársával Jock Simpsonnal, aki azt írta Chrisről, hogy nem csupán, mint üzlettárs, hanem mint barát is nagyon hiányzik neki. Így vannak ezzel az olvasók is, hiszen Chris Nixon csodálatos könnyvekkel ajándékozta meg őket, melyből talán a legjobban sikerült a Racing The Silver Arrows.



 

f1library.blog.hu 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: