DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Elfelejtett versenypályák: Mont-Tremblant

A Laurentian hegy lábánál, St. Jovite-hoz közel 1964-ben nyílt meg a Mont-Tremblant pálya, amely 2.65 mérföld hosszú volt. 1966-ban az első CanAm versenyt rendezték itt, melyet a Lolával John Surtees nyert meg. 1967-ben és 1968-ban az Indycar versenyzett a pályán, mind a négy versenyen Mario Andretti ért célba elsőként.

1968-ban a pálya a Formula-1 mezőnyét látta vendégül és az első Kanadai Nagydíjat rendezték itt. A futamon Chris Amon dominált, de mechanikai probléma miatt kiállni kényszerült, a versenyt Denny Hulme nyerte csapattársa, Bruce McLaren előtt.

A Kanadai Nagydíj 1970-ben visszatért a pályára, néhány héttel azt követően, hogy Jochen Rindt halálos balesetet szenvedett Monzában. Az új biztonsági követelmények miatt a kanadai pályát több kritika érte és a Formula-1-es cirkusz nem tért ide vissza. A pálya felszínét a kanadai hideg téli időjárás is kikezdte és mivel nem történt felújítás a pilótáknak a hepehupás aszfaltcsík is problémát jelentett.

A pálya továbbra is Formula-5000-es és CanAm versenyeknek adott otthont az 1970-es években, de komoly balesetek történtek az aszfaltcsíkon, Brian Redman 1977-ben a Lola CanAm autójával nagyon komoly sérüléseket szerzett.




A pálya a híres Jim Russell versenyzői iskoláról volt híres, ahová Gilles Villeneuve, testvére Jacques és végül fia, Jacques is ellátogatott. 1999-ben a pályát a montreali üzletember, Lawrence Stroll vásárolta meg, aki a Formula-1-et Tommy Hilfiger ruházati márkája révén támogatja. A pályát újjáépítették Alan Wilson pályatervező (a korábbi autóversenyző, Desire Wilson férje) irányítása alatt és a modern FIA szabványnak is megfelel.

2004-ben helyi és kontinentális sportautó versenyeket rendeztek a pályán.

2007-ben a Mont-Tremblant a Cham Car World Series mezőnyét látta vendégül.

A helyszínen jelenleg különböző nemzetközi és nemzeti versenyeket rendeznek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: