DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Spa Exkluzív: özönvíz és jeges zuhany

Csak hó nem hullott az égből a Belga Nagydíj szombati napján: csípős, esős reggel után előbb jégeső, majd özönvíz következett, de még az égiek sem tudták megfékezni a két Mercedes-torpedót, amelyek a szokásosnál is nagyobb fölénnyel kaparintották meg az első két rajthelyet. Nico Rosberg zsinórban negyedszer is vitte a pole-t Lewis Hamilton orra elől és nagy kérdés, hogy vasárnap milyen futamot produkálnak, miután Toto Wolff sportigazgató és a vezetőség többi tagja épphogy elsimította valahogyan a mogyoródi ramazurit"

Az a legkevésbé sem meglepő, hogy a domináns páros uralta a versenynaptár egyik leggyorsabb helyszínét, arra viszont kevesen számítottak, hogy az esős pályán, kaotikus keretek között sem lesz senkinek érdemi esélye a csillagosok ellen. Daniel Ricciardo, a Red Bull káoszspecialistája nem is titkolta, hogy lefagyott az arcáról a legendás, hétmérföldes mosoly, amikor a Q3 végén szembesítették azzal, hogy milyen mértékű az üldözők hátránya a Mercikhez képest, így az ausztrál nem is leplezte, hogy inkább száraz futamot remél vasárnapra.



 

Rosberg idén hetedszer, zsinórban negyedszer csípte meg a rajtelsőséget, míg Hamilton a 2. pozícióból vághat neki a távnak: ebből a jelek szerint még nincs feszültség a két dudás között, akiket 11 egység választ el egymástól a tabellán, a futam azonban más kérdés. Ha az éllovas Rosberg nyer, az talán Hamiltonnál veri ki a biztosítékot, de akár fordítva is megtörténhet: Toto Wolff sportigazgató és a menedzsment többi tagja irigylésre méltó helyzetben van, ám kétségkívül nem könnyű dolog két vb-aspiránst gardírozni. Mint kiderült, a hungaroringi ramazurit is csak itt, Spában tisztázták, arról persze egyik érintett sem beszél, hogy milyen megoldást találtak: Hamilton is, Wolff is csak annyit árult el, hogy a csütörtök esti, az érintettek részvételével lezajlott értekezlet "mókásan forró" hangulatú volt.



 



 

Wolff arról már bővebben is hajlandó volt beszélni, hogy a csapat milyen következtetést vont le a mogyoródi történésekből. "Mivel a csata roppant intenzív volt és nálunk nem egy, hanem két elsőszámú pilóta van, nyilvánvaló volt, hogy nem várhattuk el Lewistól, hogy vegye el a gázt, fékezzen és veszítsen párszáz métert, ami talán hátráltatta volna a saját versenyét. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy helyes döntés volt arról tájékoztatni, hogy a másiknak még hátravan egy kiállása és jó lenne, ha elengedné. Nicó arról lett informálva, hogy Lewis talán el fogja engedni, de valószínűleg nem fogalmaztunk megfelelően. Az egyik legfontosabb lecke az volt számunkra, hogy a küzdelem hevében is nagyon alaposan meg kell válogatni a szavainkat" - mondta a sportigazgató.



 

Wolff egyúttal rámutatott: számítanak arra, hogy a szezon hátralevő részében lesznek még hasonlóan parázs helyzetek, amelyekkel meg kell birkózniukés nem kizárt, hogy ezek a csapat bizonyos döntéseire lesznek visszavezethetőek. "Mi igyekszünk olyan körülményeket biztosítani számukra, hogy ki tudják hozni magukból a legjobbat, de fontos megjegyezni, hogy nem vagyunk érdekeltek a "™tegyünk mindenkit boldoggá"™ üzletágban. Döntéseket kell hoznunk és ilyenkor előfordulhat, hogy az egyik vagy a másik oldalnak ez nem tetszik. Mi mindig próbálunk sportszerűek és átláthatóak lenni, mert úgy gondoljuk, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy kezelni tudjunk két bajnokesélyes, elsőszámú pilótát" - mondta a szakvezető.



 

A formula.hu meghallgatta a McLaren versenyzőit és vezérkarát is a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatban: Eric Boullier a jövőre újraéledő Honda-együttműködéssel kapcsolatban nem volt túlságosan bőbeszédű, pusztán annyit árult el, hogy a dolgok haladnak a maguk útján, semmilyen rendkívüli tényező nem hátráltatja a legendás együttműködés jövő évi újjáéledésének előkészületeit. A gárda versenyigazgatója a jövő évi versenyzői összeállítást érintő kérdésre is ködösítő választ adott, ám annyit legalább sikerült megtudni, hogy a nagy bejelentést nem akarják az év végéig húzni.



 



 

"Tudom, hogy sok rajongó vár a bejelentésünkre, ráadásul a két srác is vár" - mondta Boullier Jenson Buttonra és Kevin Magnussenre utalva. "Mint mindenki tudja, hogy a csapat menedzsmentje átalakult az utóbbi időben és új stratégiát igyekszünk követni. Ennek köszönhetően megengedhetjük magunknak, hogy várjunk, még pár napot, esetleg hetet arra, hogy eldöntsük, milyen irányba fogunk haladni a következő néhány évben. Ez az oka annak, hogy még várni kell egy keveset a bejelentésre" - fogalmazott a szakvezető, aki némi nevetéssel kíséretében utalást tett a Toro Rosso által a napokban szerződtetett 16 éves Max Verstappenre is: "Fiatalabb versenyzőt szerződtetünk, mint ő!"



 

Akadtak a szombati nap folyamán olyanok is, akik nem érték be az égből hulló csapadékkal: az Ice Bucket Challenge - amelynek keretein belül jeges vízzel öntenek nyakon embereket azért, hogy felhívják a figyelmet az amiotrófiás laterálszklerózis nevű betegségre - már megjelent a paddockban, a kvalifikáció napján pedig folytatódott az őrület. Ricciardo és Seb Vettel Adrian Newey-t és Christian Hornert zúdította nyakon, akik Ron Dennis és Claire Williams-nek adták tovább a stafétát. Williams túl is esett a fura zuhanyon, majd kihívta a Force India csapatfőnök-helyettesét, Bob Fernley-t, valamint az ex-szakvezető, jelenleg tévés szakértőként ténykedő Eddie Jordant. Ezek után a formula.hu már képtelen volt követni, hogy épp ki kit önt nyakon jeges vízzel a zuhogó esőben"

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: