DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Vettel Belgiumban még elkerülheti a büntetést

A Renault közölte, a Formula-1 tavalyi világbajnoka, Sebastian Vettel a Belga Nagydíjon még nem kap rajtbüntetést, mert azt a motort szerelik vissza autójába, amelyet Magyarországon használt.

Vettel Spában a pénteki két szabadedzés nagy részét kihagyta, miután a Red Bullban az első gyakorlás során meghibásodott a motor.

A német pilóta csak 11 kört teljesített, mielőtt gyújtási probléma miatt megsérült az új erőforrás, amelyről a Renault közölte, hasonló specifikációjú volt, mint a magyar versenyen használt.

Vettel most már felhasználta a maximális, öt erőforrást a szezonra és Vettel a pénteki edzések után elmondta, elkerülhetetlen, hogy a szezon hátralévő részében büntetéseket kapjon.

A Renault Formula-1-es részlegének vezetője, Remi Taffin azonban közölte, Vettel egy régi erőforrást használhat fel Belgiumban, ennek következtében pedig nem részesül büntetésben.

"Délelőtt egy friss motor került az autóba, de gyújtási probléma akadt" - mondta el Taffin. "Alapvetően az egyik henger ment el és ez visszahatott a gyújtásra. Sajnos vissza kellett tenni a régi motort, de ez rendben is van, mert a tartalék egységet már Magyarországon használtuk. Nincs túl sok időnk kielemezni a problémát, így a könnyebb megoldást választottuk."




Taffin közölte, a túlmelegedés miatt az autó MGU-K egysége is megsérült. A szakember szerint a motorral együtt ez az egység is használható lesz a későbbi versenyek során.

"A gyújtási probléma miatt a kipufogó is tönkrement, így a karosszéria is túlmelegedett" - tette hozzá Taffin. "Sok kábelköteget és az erőforrás több alkatrészét le kell ellenőrizni annak érdekében, hogy újra működőképes legyen. A motor rendben lehet és a következő versenyen újra felhasználható lesz."

Ez azt jelenti, Vettel rajtrács büntetése a szeptemberi Olasz Nagydíjra tolódhat, de Taffin szerint elkerülhetetlen, hogy a német pilóta a szezon későbbi szakaszában elkerülje a hátrasorolást.

"Azt mondhatjuk, hogy a következő versenytől lehetőség van a büntetésre, de kissé a stratégiát is számításba kell venni, így nehéz jósolni. 99 százalék az esély arra, hogy a szezon egy pontján a hatodik erőforrást is felhasználjuk."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: