DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Tost: A mai fiatalok sokkal képzettebbek és rutinosabbak

Az utánpótlás-nevelésért felelős Toro Rosso istálló csapatfőnöke, Franz Tost szavaiból úgy tűnik, a jövőben egyre több olyan fiatal pilóta kerülhet be az F1-be, mint Max Verstappen.

A Toro Rosso nem kis kockázatot vállal azzal, hogy Max Verstappent egyetlen formulaautós szezon után 17 évesen bedobják a mélyvízbe, és minden idők legfiatalabb F1-eseként már jövőre debütál a királykategóriában. Franz Tost csapatfőnök, aki többek közt azt is elárulta, hogy a leigazolásról a végső döntést Helmut Marko hozta meg, hangsúlyozta, hogy Verstappen roppant fiatal kora ellenére igen tapasztalt, ami az idők változásának is köszönhető:



 

"Ne feledjük, Max Verstappen a negyedik gokartos generáció tagja. Az első generáció Alain Prost korosztálya volt, akik nyaranta néha versenyeztek. A második Ayrton Sennáé és Michael Schumacheré, akik már télen is versenyeztek. A harmadik Vettelé, Rosbergé és Hamiltoné, akik sokkal többet versenyeztek a korábbiaknál, és most itt a negyedik, akiknek már iskolájuk is van a versenypályákon."



 



 

"Ezeknek a versenyzők annyira képzettek, hogy teljesen új generációról kell beszélnünk" - folytatta Tost. "Ezzel együtt újra kell gondolnunk a jövőt. A múltban közúti jogosítvány kellett ahhoz, hogy versenyautót vezethess, azaz akkoriban egy pilóta 18 évesen kezdett. Ezek a srácok viszont már hat-hét évesen elkezdik a dolgot, szóval már most tízévnyi tapasztalattal rendelkeznek - ez a régi időkben 28 éves kort jelentett volna."



 

"Teljesen más az időkeret, és ezt nekünk a motorsport csúcsán is újra kell gondolnunk. Nem mondhatjuk egyszerűen azt, hogy ezek a srácok túlságosan fiatalok. A képességeiket tekintve messze előrébb járnak, nekünk ehhez a tehetséghez kell igazodni" - mondta Tost, akinek csapata kinevelte a legfiatalabb pole-pozícióst, futamgyőztest és világbajnokot Vettel személyében, itt döntötte meg Kvjat a legfiatalabb pontszerzés rekordját, s jövőre itt versenyez majd minden idők legfiatalabb F1-es pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: