DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Verstappen nyomában - Tehetségek az F1 kapujában

Robin Frijns, Stoffel Vandoorne, Raffaele Marciello, Mitch Evans, Oliver Rowland - öt versenyző, akikről talán még nem mindenki hallott, ám érdemes megtanulni a nevüket, hiszen egy-két éven belül betörhetnek a Formula-1-be.

Max Verstappen szerződtetésének bejelentését követően a Bleacher Report újságírója, Neil James összeállított egy listát öt fiatal tehetségről, akik a közeljövőben szintén elérhetik azt, amit a jelenleg mindössze 16 éves holland versenyzőnek már sikerült. Az új generáció legjobbjai közül ők törhetnek be a Formula-1-be a következő egy-két évben:



 



 

Robin Frijns
A fiatal holland pilóta, aki 2010 és 2012 sorra nyerte a bajnokságokat - Formula BMW, Formula Renault 2.0, Formula Renault 3.5, utóbbi kettőt újoncként -, a támogatók hiánya és a rossz helyezkedés miatt nem jutott még üléshez, hiába az egyik (vagy talán a) legtehetségesebb pilóta, akiket az elmúlt években kineveltek az utánpótlás-szériák. Frijns tavaly a Sauber, idén a Caterham tartalékversenyzőjeként szerepelt, de pénteki szabadedzéseknél nem vitte többre, bár tehetsége ennél sokkal többre jogosítaná fel. A holland mellőzöttségét annak is köszönheti, hogy kétszer is nemet mondott a Red Bull juniorprogramjának, akik már bizonyosan az F1-be juttatták volna. Frijns erről így nyilatkozott: "Olyan emberekre van szükségem, akikben megbízhatok, így a Red Bull nem nekem való, bár többet értem el, mint Vettel, mielőtt bekerült a Formula-1-be."



 



 

Stoffel Vandoorne
A McLaren fiatal tehetsége viszonylag későn, 18 évesen kezdett együléses autókkal versenyezni, azaz idősebb volt, mint Verstappen lesz F1-es bemutatkozásakor. Vandoorne első évében simán nyerte az F4-es Európa-kupát, majd két évvel később többek közt Danyiil Kvjat előtt győzött a Formula Renault 2.0 Európa-kupában, tavaly pedig Kevin Magnussen mögött második lett a WSR fősorozatában. Magnussent elvitte a McLaren, Vandoorne-t pedig állítólag a Toro Rosso hívta, ám ő nemet mondott. A McLaren neki viszont nem tudott ülést adni, így harmadik versenyző lett, valamint a GP2-ben kapott szerződést, ahol megnyerte első versenyét, és jelenleg a harmadik helyen áll, több mint háromszor annyi pontot szerezve, mint a második legjobb újonc. A McLarennél viszont aligha lesz helye jövőre, ami persze nem jelenti azt, hogy egy kisebb csapathoz nem tudják beprotezsálni.



 



 

Raffaele Marciello
A fiatal olasz tehetség jelenleg a Ferrari akadémiájának legnagyobb reménysége - természetesen a "túlkoros" Jules Bianchi mellett, aki immár második évét tölti az F1-ben. Marciello tavaly mindenkit lenyűgözött az F3-as Európa-bajnokságban, ez volt a most 19 éves pilóta első nemzetközi bajnoki címe. Lello, ahogy becenevén ismerik, idén már a GP2-ben folytatta karrierjét, ám sok nehézséggel szembesült, különösen az év elején, és technikai hibák is hátráltatták. Marciello, aki két dobogót és egy pole-t szerzett eddig, jelenleg a bajnokság 10. helyén áll, messze lemaradva csapattársától, és a szintén újonc Vandoorne-tól. Jövőre még valószínűleg nem látjuk őt az F1-ben, egy tanulóévre még mindenképpen szüksége lehet.



 



 

Mitch Evans
Az eddig említett versenyzőkkel ellentétben az új-zélandi versenyző hivatalosan nem tartozik egyik csapat kötelékébe sem, de menedzsere, Mark Webber, valamint Christian Hornerrel való kapcsolata révén több szállal kötődik a Red Bull-családhoz. Evans 2011-ben a világ másik felén elért kiváló eredményeit követően érkezett meg Európába, ahol második próbálkozásra győzni tudott a GP3-ban. Az új-zélandi tavaly a GP2-be lépett előre, ahol összességében csalódást keltő éve volt, de így is szerzett négy dobogót, és megverte az összetettben tapasztaltabb csapattársát, Johnny Cecotto Juniort. Evans idén is a GP2-ben versenyez, az alaposan átalakult Russian Time csapatánál már két győzelmet is szerzett, s bár jelenleg csak hatodik az összetettben, a harmadik hely elérhető távolságban lehet számára.



 



 

Oliver Rowland
A 22 esztendős Rowland valóban teljesen független, még annyi F1-es kötődése sincs, mint Evansnek. Az ifjú brit első teljes formulaautós szezonját 2011-ben futotta, amikor második lett a brit Formula Renault-bajnokságban, és megnyerte a hatfutamos döntőt. Teljesítményét a McLaren Autosport BRDC-díjjal ismerték el, aminek köszönhetően a wokingiak F1-es autóját is kipróbálhatta. Rowland ezt követően a kétliteres Formula Renault Európa-kupában versenyzett két éven át, 2012-ben harmadik, tavaly pedig második lett, így ideje volt előrelépni a 3.5 literes kategóriába. Itt Szergej Szirotkin csapattársaként szerepel, akit egyértelműen felül tudott múlni, harmadik versenyén dobogóra állhatott, a negyediket pedig meg is nyerte. Ahhoz azonban, hogy az F1-es szereplés valós cél legyen, vagy egy tehetős szponzorra, vagy egy csapat támogatására lesz szüksége generációja talán legtehetségesebb brit pilótájának.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: