DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Méhes meglátása: Ez a Max

A Toro Rosso nem hagyta ki a lehetőséget, hogy rekordot döntsön: gyorsan leszerződtették a 16 éves Max Verstappent.

Igazából nekem semmi bajom a korral. Mozart 5 évesen operát írt, Egerszegi Krisztina 14 évesen olimpiai bajnok lett, Polgár Judit 15 évesen nemzetközi nagymester, és hogy autóversenyző is legyen a merítésben, ott volt Ricardo Rodriguez, aki 15 évesen már Riverside-ban versenyzett egy Porschéval, majd 17 évesen Le Mans-ban.

 

Sőt, nem is kell olyan nagyon visszamenni időben: amikor Sebatian Vettel bemutatkozott, még BMW-Sauberrel a 2006-os törökországi szabadedzésen, még csak 19 éves volt - és azon a legelső bevetésen a leggyorsabb volt.

 

Ha valaki istenáldotta tehetség, akkor képes ilyen kisebbfajta csodákra.

 

 



Az ifjabb Verstappen esetében egyet tehetünk csak, hogy kivárjuk, míg bemutatkozik 2015-ben. Az biztos, hogy a Red Bull Tehetségnevelő Programban jó szimatú szakemberek figyelik árgus szemmel az újabb és újabb felbukkanó talentumokat, mert párszor már belenyúltak: Vettel, Ricciardo és idén Kvjat eléggé meghálálta a bizalmat. Itt rögvest fel lehet emlegetni Buemit, Algersuarit (aki szintén nem volt még 20, amikor behozták az F1-be) vagy a most ejtett Jean-Eric Vergne-t, de szerintem igazából ők sem vallottak szégyent, csak éppen mindig volt náluk jobb. Világbajnok meg azért nagyon kevesekből lesz"

 

Még pedig azért, mert a F1 amúgy sem csak a tehetségről szól. Olyan sok mindennek kell passzolnia, adott időben, legalább egy teljes szezonon keresztül - nem véletlenül vannak a sportágban olyan legendák, akik akiknek végül nem jött össze a bajnoki cím: Stirling Moss, Ronnie Peterson, Gilles Villeneuve, Jean Alesi" Vagy akinek még egy győzelemre sem futotta valamiért, és ebben a "kategóriában" is van kit emlegetni Chris Amontól épp Jos Verstappenig, aki 20 éve a világbajnok csapatban versenyzett.

 

Tehát Maxnak egyáltalán nem lesz könnyű dolga, de ebben egyben ez a szép. Például az is, hogy ő már a harmadik lesz a mezőnyben Rosberg és Magnussen mellett, aki túlszárnyalhatja az apukáját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: