DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Magabiztosan várja a folytatást a McLaren

A Formula-1 a hétvégén tovább folytatódik a világ egyik legnagyobb kihívást jelentő pályán. Spa-Francorchamps a belga Ardennek erdeinek mélyén fekszik, nagy sebességű részei próbára teszik az embert és a gépet egyaránt; ez az év egyik csúcspontja.

Spa-Francorchamps több, mint 60 éve együtt lélegzik a Formula-1-gyel. A pálya az 1950-es első, Formula-1-es világbajnoki naptárban is helyet kapott, de jelenlegi vonalvezetése csak részen emlékeztet az eredeti, 14 kilométer hosszúságú aszfaltcsíkra. A modern pálya sokkal rövidebb (7004 méter) és biztonságosabb, de továbbra is nagyon gyors: az átlagsebesség 230 kilométer/óra.

A pálya a leghosszabb a naptárban - több, mint kétszerese a legrövidebb Monte-Carlói pályának -, kihívást jelentenek a kanyarok és a szintkülönbségek. Három dolog szükséges a sikerhez: a pilóta elszántsága, aerodinamikailag hatékony autó és erős motor - a kör több, mint 70 százalékát padlógázon kell eltölteni.

A spái futamok csak nagyon ritkán egyszerűek, köszönhetően az Ardennek szeszélyes éghajlatának. Az 1997-es verseny előtti erős esőzés miatt a Formula-1 történetének első biztonsági autós rajtja volt ezen a futamon és gyakran a pálya egyik részén esik az eső, míg a másik teljesen száraz.

Amennyiben az idei verseny száraz lesz, úgy a csapatok a Pirelli lágy és közepes keverékű abroncsait használhatják, ahogyan tették legutóbb Magyarországon. A közepes keverék lesz valószínűleg a leghatékonyabb versenytávon, mert jobban meg tud birkózni a magas terheléssel, amelyek a spái kanyarokban érik őket, míg a lágy keverék sokkal jobban fekszik az egykörös teljesítménynek az időmérő edzésen.

A McLaren irigylésre méltó rekordot tart a Belga Nagydíjon. 1968-ban a csapat első világbajnoki futamát Spa-Francorchamps-ban nyerte, jelenleg 14 győzelemnél és 11 pole pozíciónál járnak Belgiumban. Legutóbb Jenson Button tudott nyerni Spában és újonc csapattársa, Kevin Magnussen bízik benne, hogy meg tudja ismételni a sikeres szereplést, amelyet Formula-3-ban és a Renault World Series 3.5-ben ért el.

"A szezon második felét hihetetlenül felfrissülve és pozitív hangulatban kezdem" - mondta el Jenson Button. "Nincs is jobb hely a szezon folytatására, mint Spa-Francorchamps. Ez a világ egyik legjobb pályája és ez az a hely, ahol Formula-1-es autót vezetni mindig hihetetlen érzés. Mint mindig, most is nagyon várom már, hogy pénteken délelőtt elhagyhassam a boxutcát és az autót az autósport számára a legnagyszerűbb kanyarokban vezethessem. Tavaly Spában az egyik legjobb hétvégém volt, az időmérő edzésen és a versenyen a hatodik lettem, miután szorosan követtem az előttem haladókat egész verseny során. Nem ez volt a legjobb eredményem tavaly, de pozitív volt, mert a maximumot ki tudtam hozni a csomagból és számos más pilótával szoros harcot tudtam vívni, amely kielégítő érzés volt. Remélhetőleg a hétvégén is lesznek pozitívumok."




"Hihetetlenül hosszú négy hét volt és már nagyon várom, hogy visszaülhessek az autóba, különösen azért, mert Spa következik, a világ egyik legjobb pályája" - tette hozzá Kevin Magnussen. "Szeretem Spát: nyertem itt 2011-ben a brit Formula-3-ban, valamint 2012-ben és 2013-ban a Formula Renault 3.5-ben, szeretem a gyors természetét a pályának. Fantasztikus egy gyors kört teljesíteni az időmérő edzésen, mert a pályán a kanyarok egymást gyorsan követik, az autó gyors és így szinte megerőltetés nélkül lehet menni. Ez fantasztikus. Azt hiszem, a szezon második fele nagyon fontos lesz számunkra. A következő nyolc versenyen ki kell értékelni magunkat, a fejlesztés stratégiánkat előbb meg kell erősíteni, majd javítani helyezésünkön az egyéni és a konstruktőri pontversenyben. Csapatként tudom, képesek vagyunk helyt állni."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: