DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Van der Garde Belgiumban is autóba ülhet

Két hét nyári szünet után a Formula-1 és a Sauber F1 Team visszatér a versenypályára, Spa-Francorchamps következik. A Sauber F1 Team pilótái, Adrian Sutil és Esteban Gutierrez várják az augusztus 22-24 közötti Belga Nagydíjat. A teszt- és tartalékpilóta, Giedo van der Garde a pénteki első szabadedzésen Esteban Gutierrez autóját használja majd.

"Várom már, hogy Spa-Francorchampsban vezethessek" - mondta el a mexikói Gutierrez. "A hétvége tisztán a versenyzésről szól és a rajongókról, akik nagyon beleélik magukat sportunkba és szenvedélyesek is iránta. Emlékszem, a rajongók nagyon korán a pályán vannak, hogy a lehető legközelebb tudjanak kerülni a pilótákhoz. A többi pályához képest ez az aszfaltcsík egészen hosszú, néhány érdekes kanyart és hosszú egyeneseket tartalmaz. Ez egy kalandba illő pálya, a hegyre megy fel és onnan jön le. Az egyik kedvenc kanyarom a Pouhon, amely nagyszerű. Mivel az egyenesek egészen hosszúak, ezért a motorerő fontos, amely kihívást jelent számunkra. Az időjárás is óriási szerepet kap Spa-Francorchampsban, mivel a változékony időjárás további izgalmat jelent a versenyhétvégén."




"Mivel Spa-Francorchamps a kedvenc pályám, nagyon várom már a versenyhétvégét" - tette hozzá Sutil. "A hangulat nagyszerű, mivel mindig nagyon sok rajongó van a pályán. Az új autókkal magasabb lesz a végsebesség és kisebb a tapadás, így érdekes lesz látni, hogyan lehet vezetni ilyen körülmények között. Spában arra számítok, hogy ez a verseny lesz az idei bajnokság csúcspontja. Mindig jó eredményeket értem el ezen a pályán és nagyszerű emlékeim vannak a versenyzésről. Ami a beállítást illeti, két variáció van: vagy gyors leszel a második szektorban és relatíve lassú az egyenesekben, vagy pont fordítva. Mindkét beállítás azonos köridőt eredményez. Én sokkal inkább a nagyobb végsebesség irányába mennék. Az Eau Rouge az egyik kedvenc kanyarom és az idei ében nehéz lesz az alacsonyabb leszorítóerő miatt padlógázon bevenni. Valójában több, gyors kanyar található Spában, amelyet kedvelek. A dupla balos (Pouhon) például szintén ilyen. Minden kanyarban nagyszerű vezetni, mivel jó sorozatban követik egymást."

 


"Számomra Spa-Francorchamps az egyik legnagyszerűbb pálya a világon" - készül hazai pályájára van der Garde. "Mivel közel található Hollandiához, ez az én hazai pályám. Nagyon tetszik a vonalvezetés, mert gyors, sok a közepes-nagy sebességű kanyar. Nem könnyű beállítani az autót ide, mert néhány szektorban több egymást követő kanyar is található. Az idei új Formula-1-es autókkal azt hiszem az egyenesekben nagyobb sebességet lehet elérni, de 2013-mal ellentétben alacsonybab a leszorítóerő. Azt hiszem, az Eau Rouge és a Blanchimont továbbra is padlógázas lesz. Kedvenc kanyarjaim az ötös, hatos és hetes a Kemmel egyenes után. A jobb-bal-jobb kombináció egészen technikás; különböző íveket lehet itt használni. Spában egy másik fontos tényező az időjárás. Soha nem lehet tudni, mi történik, a pálya egyik része nedves lehet, míg a másik száraz. Tavaly a Q1-ben esett az eső és a harmadik lettem, amely egészen izgalmas volt. Ez teszi Spát különlegessé."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: