DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Lotus csak jövőre szabadul meg orrkúpjától

Az E22-es konstrukció rendelkezik az egyik legeredetibb és legmegosztóbb kinézetű orr-résszel, ezt az alakulat jövőre fogja elvetni, árulta el a technikai igazgató, Nick Chester.

A Caterham nagy valószínűség szerint már Spában sem fogja alkalmazni orrkúpját, amelyet a Lotusszal egyetemben az egyik legeredetibb - és legcsúfabb - kialakításnak tartanak. A "hangyászorr" helyett egy jóval megszokottabb formát fognak használni. A Lotusnak rovarevő emlősök szájszerve helyett kettős agyarra emlékeztet az orrésze, ez azonban maradni fog az idei év végéig Romain Grosjean és Pastor Maldonado autóján, annak ellenére is, hogy a forradalmi forma látszólag nem jelent semmiféle előnyt a pályán.

 

Jövőre egyébként sem lehet az istállónak sok választása, az FIA ugyanis betiltja a szokatlan kinézetű orrokat, amelyek az idei radikális szabályváltoztatások hatására pattantak ki a tervezők fejéből - habár nem kizárt, hogy a kiskapukat felhasználva néhány csapat, például a Lotus egy újabb hajmeresztő tervvel fog előállni.

 



"Nem. Ahogyan az orr-rész szabályai meg vannak írva, nagyon nehéz lenne megvalósítani" - szögezte le Chester. "Valójában könnyebb megtervezni egy hagyományosabb alacsonyabb orrot, sokkal egyszerűbb átmenni vele a törésteszten. De abból nem származna előnyünk, ha már idén megváltoztatnánk. A szélcsatornában végzett munka alapján leszorítóerőt veszítenénk vele" - mondta a szakember, aki bevallotta, egyes szabadedzéseken már ebben az évben kipróbálhatják a jövő évi terveket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: