DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Helycsere Bottas és Button között?

Jenson Button jövő évi sorsa nem ismert, általában két lehetőségről beszélnek a 2009-es világbajnokkal kapcsolatban: vagy a McLarennél marad, vagy visszavonul. A legújabb átigazolási eszmefuttatás egy harmadik utat vázol fel: a Williamshez szerződik, miközben Valtteri Bottas átveszi megüresedett helyét.

A richland1.com forgatókönyvének alapja a McLaren és Honda jövőre kezdődő együttműködése: a nagy múltú csapat és motorgyártó mindenképpen erős versenyzőfelállással szeretne nekivágni a két évtized után felélesztett partnerségnek. Ennek jegyében állítólag megkörnyékezték Fernando Alonsót, Lewis Hamiltont és Sebastian Vettelt is.

 

 



Nagy a valószínűsége azonban, hogy a bajnoki hármasból senkit sem sikerül megkaparintani. Ekkor lenne ideális választás Valtteri Bottas, aki idén megszerezte első dobogós helyeit és számos alkalommal az élmezőnybe juttatta a Williamst: a finn a legtöbb szakértő szerint a jövő világbajnoka. Tavaly újoncként Pastor Maldonadót, idén a rajtrács egyik legrutinosabbját, Felipe Massát győzi le rendszeresen. Ráadásul a McLaren hosszú és sikeres múlttal rendelkezik finn versenyzők terén: 1994 és 2009 között például csak egyetlen szezonban nem versenyzett náluk a skandináv országból származó pilóta.

 

Bottas érkezésével azonban felmerül a kérdés: kit váltana a 24 éves versenyző? Kevin Magnussen idén tölti első szezonját a Forma-1-ben, és bár egyelőre nem képes megismételni a szezonnyitányon mutatott teljesítményét, az utóbbi versenyeken gyakran jobban teljesített Buttonnál. A brit csapattárs a mezőny legidősebb versenyzőinek egyike, aki valószínűleg már túlhaladt fénykorán, nem véletlenül pedzegetik sokan, hogy jövőre talán már nem is lesz a száguldó cirkusz tagja.

 

De mi van, ha folytatja - éppen Bottas megüresedő helyén, a Williamsnél? Habár még a richlandf1.com cikkének írója is "meglehetősen valószínűtlennek" nevezi gondolatát, eljátszik a lehetőséggel. Button 2000-ben, 20 évesen a grove-i csapatnál mutatkozott be a Forma-1-ben. öt évvel később szerződést írt alá a csapattal, de a BAR-ral való megállapodásának záradéka lehetetlenné tette a visszatérést. A két fél viszonya tehát nem makulátlan - de Kimi Raikkönen ferraris visszatérése is bizonyítja, az ilyen sebek begyógyulnak. A szerző figyelmeztet: ha Button Felipe Massa mellé kerül, problémás kapcsolatuk lehet, bár azt nem zárja ki, hogy míg Button marad a királykategóriában, addig épp Massa vonul vissza. Ebben az esetben a brit ismét egy újoncot segíthet tapasztalatával a jelenlegi tesztpilóta Felipe Nasr személyében.

 

Ralf Schumacher és Jenson Button 2000-ben a Williamsnél

 

Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy több tényező szólhat Button mclarenes maradása mellett. A 34 éves versenyző nagy népszerűségnek örvend Japánban, emellett a Hondával is közös múltra tekint vissza: a BAR és a gyári csapat versenyzője volt hat éven keresztül, ráadásul ő szerezte meg a Honda egyetlen újkori győzelmét, amelyet a japán óriás önálló konstruktőrként ért el.

 

És persze az sem biztos, hogy a McLaren épp Bottasra fog szemet vetni: Nico Hülkenberg évről évre kiemelkedik a középmezőny versenyzői közül is tehetségével, talán épp most veszi szárnyai alá egy nagycsapat - már ha a McLaren-Honda az élvonalban fog küzdeni jövőre, semmi sem garantálja ugyanis, hogy a kombináció a győzelmekért fog harcolni, mint ahogy a Honda legutóbbi próbálkozása során sem történt úgy.

 

Ami biztos: bár egy hét múlva Spa-Francorchampsban végre folytatódik a versenyzés, átigazolási spekulációkat még bőven lehet olvasni egészen addig, amíg hivatalosan be nem jelentik, ki tölti be a kérdéses helyeket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: