DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Montezemolo távozhat, de kik a lehetséges utódok?

Mindenkit váratlanul ért a hír pénteken, miszerint a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo fontos szerepet játszott az olasz légitársaság, az Alitalia megmentésében, és szinte biztos, hogy ő áll majd a vállalat élére is. Vajon ez az F1-es tevékenység berekesztésével is járhat az ikonikus szakember számára?

Az Alitalia több más dél- és kelet-európai nemzeti légitársasághoz hasonlóan a csőd szélére sodródott az elmúlt években, és nem is ők az elsők, akiknek a közel-keletről nyújtottak segédkezet. Az Egyesül Arab Emírségek virágzó vállalata, az Etihad Airways felajánlotta, hogy bevásárolja magát az Alitaliába, ezzel megmentve azt a megszűnéstől. A tárgyalások sikerrel zajlottak, és mint kiderült, azokat olasz részről nem más, mint a Ferrari 66 éves elnöke, Luca di Montezemolo vezette.

 

Ezzel viszont még nem ért véget a történet, hiszen az affaritaliani.it jelentése szerint, ha valami váratlan fordulat nem történik az ügyben, készpénznek vehető, hogy Montezemolo fogja átvenni az elnöki pozíciót is az átalakult légitársaságnál.

 



Egyrészt ezen nem kell túlságosan meglepődni, hiszen az olasz üzletember a Ferrari mellett jelenleg is számos egyéb vállalkozásban érintett. A legendás autómárkához 1974-ben került, ahol előbb csapatmenedzser, majd nem sokkal Enzo Ferrari 1988-as halála után a cég elnöke is lett. Hosszú karrierje során emellett vezető pozícióba került egy időre többek között a Maseratinál, egy római egyetemen és egy vonattársaságnál is, tehát azt nem süthetjük rá, hogy ne lenne képes egyszerre több vasat is a tűzben tartani.

 

Egy ekkora cég, mint az Alitalia vezetése azonban jóval nagyobb falatnak tűnik, ezért nem véletlen, hogy máris megindultak a találgatások, miszerint ez a szerepvállalás az F1-es tevékenység végét, vagy legalábbis jelentős lecsökkentését jelenheti számára.

 

Olasz források máris felhozták két lehetséges utód nevét, akik történetesen testvérek, és a FIAT egykori részvényesének, a 2003-ban elhunyt Gianni Agnellinek az unokái. Egyikük a 38 éves John Elkann (Montezemolo és Alonso között), aki jelenleg az elnöki tisztséget tölti be a FIAT-nál, a másikuk pedig a 36 éves Lapo Elkann (jobbra), aki a marketingigazgatója a cégnek.

 

Hogy tényleg bekövetkezik-e majd a hatalomváltás, az még a (talán nem is olyan távoli) jövő zenéje, viszont kétségtelen, hogy az F1-es csapat minden döntésében is érintett Montezemolo hirtelen távozása újabb bizonytalanságot jelentene a jelenleg egyébként is komoly személyi átszervezéseken áteső istállónál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: