DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Sutil: Furcsa, hogy nem lehet tesztelni

Adrian Sutil elmondta, nehéz a mai Formula-1-es pilótáknak valódi tehetségüket megmutatni, mivel a versenyhétvégék között csak korlátozott számú szezon közbeni tesztelésre van lehetőség.

Az idei évben négy alkalommal két napot tesztelhettek a pilóták a versenyek után, ezzel megszűnt a 2008 vége óta tartó szezon közbeni teszttilalom. A tesztszabályok ellenére Sutil úgy érzi, a pilótáknak még mindig hiányzik az, hogy még több kilométert tehessenek meg a pályán.

"Több időt töltünk a szimulátorban - nos, de nem én, én inkább Playstationomon játszok!" - mondta el Sutil. "Ezért fizetnek, időm felét ezzel töltöm, amely kicsit furcsa. Többet kellene vezetni. Emlékszem, amikor gumit teszteltünk több új szett abroncsunk és keverékünk volt, amelyet kiértékeltünk. Sokkal drágább volt ez, de a pilótának nagyon jó érzés volt vezetni."

Sutil úgy érzi, a szezon közbeni teszt hiányát különösen az újoncok érzik meg.

"Nagyszerű lenne" - válaszolta Sutil arra a kérdésre, több szezon közbeni tesztre van-e szükség. "Néha azt hiszem, hogy nem vezetünk eleget, csak versenyről versenyre utazunk. Van lágy és kemény keveréked, ennyi, majd néhány kört teszel meg az időmérő edzésen és ennyi. Csak egy esélyed van és teljesíteni kell. Nem hiszem, hogy az újoncoknak ez jó. Néha nem hiszem, hogy a legerősebb teljesítményt nyújtják, vagy legalábbis nem ott vannak, ahol lehetnének. Ha egyszer hibázol nincs másik lehetőséged, de lehet, hogy csak egy rossz napot fogtál ki. Nagyon nehéz megmondani, hol állsz, mert egy kis hiba és ezzel mindenki szemében elszálltál, de talán a következő napon kicsit másképpen tudsz dolgozni és sokkal gyorsabb vagy."




A német pilóta szerint a Formula-1 új korszaka még nehezebb, mivel a pilóták alig tesztelhetnek.

"Még élvezem. Az évek során vannak változások; néhányak tetszenek, néhányak nem. De a pilóta szempontjából sokkal jobb, amikor vezetsz és tesztelsz, jobban megismered az autót. Egészen nehéz most a helyzet a Formula-1-ben a téli teszt után; csak három, vagy négy napot dolgozhatsz ezekkel az autókkal, majd teljesíteni kell. Majd hibázol a versenyen és nem vagy elég jó, trükkös ez a helyzet - jobb lenne többet vezetni."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: