DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Newey fél, hogy eltűnnek az autók közti különbségek

Az elmúlt időszak, sőt talán minden idők legnagyobb F1-es tervezőjét, Adrian Newey-t határozottan aggasztja, hogy az autók egyre jobban hasonlítanak egymásra.

A Red Bull sztártervezője, aki az idény végén, ha nem is vissza-, de mindenképpen visszább vonul a Formula-1-től, sosem tagadta, hogy ebben a döntésében nagy szerepet játszottak az egyre szigorúbb szabályok, melyek jobban és jobban megkötik a tervezők kezét. Newey attól tart, hogy a Formula-1 hosszú távon sokat veszíthet azzal, ha a szigorú szabályok miatt az autók egyre jobban hasonlítanak majd egymáshoz:



 



 

"Nagyon sok tényező szerepet játszott abban a döntésemben, hogy elhagyom az F1-et, az érzéseim nagyon vegyesek voltak" - mondta Newey a MotorSport magazinnak. "Úgy éreztem, itt az ideje valami másban is kipróbálnom magam, ennek fontos szerepe volt a döntésben, de egyúttal azt is gondolom, hogy a szabályok nagyon szigorúak lettek. A kasztnik miatt az a veszély fenyeget, hogy GP1-sorozattá válunk" - utalt Newey az egyforma autókkal futott GP2-es és GP3-as szériákra.



 

"Mindenki afelé tart, hogy az autók egyre hasonlóbbak legyenek, megint ott tartunk, hogy ha az autókat fehérre festjük, alig lehet látni a különbséget" - folytatta Newey, aki az idei orrokban is megtalálta a pozitívumot, hiszen így legalább némi teret kaptak a tervezők az egyéni megoldásokra, még ha a végeredmény nem is aratott osztatlan sikert: "Különösen így lesz majd ez jövőre, amikor még az eltérő orrokat is elveszítjük" - tette hozzá a brit tervező iménti gondolatához.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: