DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Coulthard: Rosberg még nem nyert test-test elleni csatát

A világbajnokság egykori második helyezettje a Magyar Nagydíjat elemezte: azt próbálta megfejteni, miért nem engedelmeskedett Lewis Hamilton a Mercedes utasításának, arról töprengett, hogyan segíti a szenzációs verseny a sportág jövőjét, továbbá a szezon későbbi alakulását is végigfuttatta.

 David Coulthard a BBC Sport kommentátoraként tevékenykedik, a futam után pedig a csatorna internetes oldalának is összegezte meglátásait. Rögtön a csapatutasítás-üggyel kezdte: az okkal, miért nem volt felhőtlenül boldog Hamilton annak ellenére, hogy a bokszutcából indulva a pole-pozíciós Nico Rosberg előtt végzett. Az ok a verseny kétharmadánál történt, amikor csapata arra kérte, engedje el a más stratégián levő kollégát.

 

"Ahogy a kommentárban is mondtam, vagy utasítást adunk, vagy nem is mondunk semmit. És az utasításnak a csapatvezetés egy fontos tagjától kell érkeznie - ebben az esetben Paddy Lowe-tól vagy Toto Wolfftól. Egy mérnököt megkérni arra, hogy mondja meg a versenyzőjének, álljon el az ember elől, akivel a bajnoki címért harcol, mindig kényes kérdés, mivel különösen fontos a bizalom versenyző és mérnöke között."

 



Coulthard arra is igyekezett rájönni, miért dönthetett a Mercedes a rádióüzenet mellett. Rosberg extra kiállásával is utolérte Hamiltont a verseny végén, ha a brit elengedi, amikor megkérték, alighanem ellenfele végez a dobogón. "Az üzenet nem jött ki jól, és mindkét versenyző kellemetlenül érezte magát miatta. De azt hiszem, őszinte volt, csak azt akarták, hogy Hamilton ne tegye tönkre a gumijait védekezéssel. Azt gyanítom, hogy úgy gondolták, Hamilton a saját stratégiájával könnyedén előtte végzett volna" - mondta a skót pilóta.

 

"Végül a győztes a Forma-1 volt, egy nagyszerű verseny után, balesetekkel, amiket mindenki épségben megúszott, mesés csatákkal az egész mezőnyben, és legalább három fantasztikusan teljesítő versenyzővel. Ha Alonso, Hamilton, Ricciardo nyeri a versenyt, mindannyiuk megérdemelten győz." A BBC szakértője Hamilton érzelmes szezonját is kiemelte, akárcsak Rosberget, aki nyerni szeretett volna, de saját maga vállalkozott a három kiállásra.

 

És mi következik ezután Hamilton és Rosberg számára? Megjósolni nehéz, de Coulthard számára valami egyértelmű: "A két kerék-kerék elleni csatában, amiket eddig vívtak, Bahreinben áprilisban és a Hungaroringen az utolsó körben is Hamilton került ki győztesként." A két versenyző eltérő karakter, amelyet - versenyzési szempontból - Coulthard így fogalmazott meg: "Rosbergben megvan a profik minden ismertetőjele, nagyon egyenletes, több mint érdemes bajnokesélyes. Hamilton viszont egy utcai harcos, ösztönös versenyző. Rosbergnek még bizonyítania kell, hogy le tudja győzni őt test-test elleni összecsapásban."

 

"Rosberg Magyarországon azt gondolta: ha Lewis lassú, miért nem áll el az utamból? Nos, Nico, azért nem állt el, mert le akar téged győzni a világbajnoki címért. Tehát, míg Rosberg tisztában van azzal, milyen súllyal jár a Mercedesnél való versenyzés, addig meg kell értenie, hogy a bajnoki címet a pályán kell megnyerni. Hamiltonnak nagyobb balszerencséje volt a megbízhatóság terén, Rosberg pedig versenyzési sebeit nyalogatja" - mondta Coulthard, aki állást nem foglalt, de azt leszögezte: a nézők mindenképpen győztesek lesznek ebben a világbajnoki összecsapásban.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: