DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Méhes meglátása: Mint Senna és Prost

Kezd olyan lenni a helyzet a Mercedesnél, mint a 1988-1989-ben a két vb-címért hajtó McLaren-pilóta esetében.



 

Érdekes megfigyelni, ki miképp minősíti, hogy Lewis Hamilton nem volt hajlandó figyelembe venni a csapatutasítást Magyar Nagydíjon, vagyis voltaképp megtagadta.



 

Valószínűleg képtelenség eldönteni, jól tett-e vagy sem, mert nem tudjuk meg soha, mi lett volna, ha"



 

Azoknak, akik azzal operálnak, hogy csapatban kell gondolkodni, alapvetően igazuk van: Lewis semmire sem menne, ha nem lenne ott mögötte a csapat, az autó, amit megalkottak és előkészítettek a számára. De ugyanakkor nem véletlenül szipkázták el a britet a McLarentől, mert pontosan lehetett tudni, képes olyan teljesítményekre, mint a hockenheimi és a hungaroringi. Tetszik vagy sem, a pilóta neve kerül be a krónikákba, belőlük lesz sztár, ikon, adott esetben legenda.



 

 

Nem tudom, jó érv-e, hogy Hamilton önző, és nem a csapatérdekre gondol. Ha nyer, azzal a Mercedes nyer - ennyi. Ha Rosberg nyer vagy végez előtte, az jó a Mercedesnek, de hol jó neki?



 

Képzeljük csak el, hogy milyen cirkuszt rendezett volna AyrtonSenna akkor, ha Ron Dennis, ne adj"™ ég, rászólt volna, hogy engedje el Prostot. Őaztán végképp azon az állásponton lett volna, hogy mindenki a maga eredményének a kovácsa. Biztos, hogy tetszett volna neki, ahogy Hamilton a boxutcából indulva kis híján nyert, és nem nagyon értette volna ő sem, hogy Rosberg, aki ugyan peches volt a SafetyCar kijövetelével, mért kéne ajándékba kapjon akár csak egyetlen pozíciót is.



 

 

Be kéne látni végre, hogy ezen a szinten, a vb-címért küzdve, ráadásul pár százmillió néző szemel láttára nem túl szerencsés, ha egy csapatvezetés kívülről akarja manipulálni az eredményt. Ebből már volt botrány jócskán, emlékezzünk csak vissza a ferrarisbénázásokra, amikor Barrichellonak kellett elengednie Schumachert vagy MassánakAlonsot. Egy Sennát vagy Hamiltont aztán kérlelhetett volna Jean Todt.



 

Ami egyre nyilvánvalóbb, hogy a Merci jobban örvendene egy német világbajnoknak - és ezt érzelmi szinten meg is lehet érteni. Ha szegény Schumiott lenne még náluk, a dolognak ez a része nem lenne gond.



 

 

Így viszont lassan el fog mérgesedni a helyzet. Hamilton minden egyes gikszernél egyre inkább azt fogja érezni, hogy kibabrálnak vele, ami egyrészt rossz légkört szül csapaton belül, viszont még inkább megacélozza a teljesítményét. Nincs mód ellenpróbára, de azért kíváncsi lettem volna, hogy Rosberg meddig jutott volna a boxból rajtolva - félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy ő nem lett volna 3., csak jó lenne egyszer tőle is látni valami effélét.



 

A nyári szünet ebből a szempontból jókor jön. Lehet lenyugodni, kiereszteni a gőzt, Niki Lauda még tízszer elviheti a fiúkat kajálni, esetleg újra összebarátkozhatnak"



 

Ettől függetlenül egyáltalán nem lennék meglepve, ha a Senna-Prost csatát láthatnánk a folytatásban újra hangszerelve, új szereplőkkel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: