DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Hamilton a Hungaroring legsikeresebb pilótájává válhat

29. alkalommal dübörögnek fel az F1-es motorok a hétvégén a Hungaroringen, és könnyen lehet, hogy első ízben fognak valakit ötödször is győztesként kihirdetni a magyar pályán.

A Hungaroring azon kevés tradicionális helyszín közé tartozik, amelyen nem a Ferrari tartja a győzelmi rekordot, sőt, még a második hely sem az övék. A listát a McLaren vezeti 11 sikerrel, míg a Williams 7, a Ferrari pedig csak 5 első helyezést számlálhat össze a futam 1986 óta íródó történelme során. Más csapatok mind csak 1-1 győzelemmel rendelkeznek, de ezúttal a fent említett triumvirátus egyike sem utazhat esélyesként Magyarországra.

 

A Ferrari tíz éve vár arra, hogy megismételje legutóbbi, 2004-es sikerét, bár kétségtelen, hogy nem csak a magyar pályán jellemzi őket ilyen gyenge forma: Monacóban, Kanadában és Japánban is hasonlóan nem megy nekik az előző évtized közepén véget ért domináns időszak óta.

 



A McLaren ezzel szemben az elmúlt kilenc futamból hatot is az élen zárt itt, ám a tavalyi évhez hasonlóan idén sem tekinthetnek magukra esélyesként, lévén legutóbbi dobogójukat a szezonnyitón gyűjtötték. Jenson Buttonnak ugyan lehet egy apró oka az optimizmusra amint a bizonytalan időjárás-előrejelzésekre pillant, hiszen jelen helyzet szerint akár eső is megbolondíthatja a vasárnapi történéseket, a brit pedig elmondhatja magáról, hogy az eddigi mindkét esős versenyt uralni tudta a Hungaroringen.

 

Az F1 három legrégebbi csapata közül meglepő módon a Williamsnek vannak legjobb esélyei egy erős eredményre, annak az istállónak, amely a pályán legutóbbi dobogóját 2003-ban, legutóbbi győzelmét pedig 1997-ben szerezte. A grove-iak visszataláltak a helyes útra idén, a szezon közepére pedig különösen megtáltosodtak, ám zsinórban három dobogós helyük után is óvatosan beszélnek az itteni esélyeikről, hiszen autójuk remek végsebességének a kanyargós Hungaroringen aligha vehetik majd hasznát a célegyenesen kívül.

 

Hacsak nem szembesülnek egy Montrealhoz hasonló kettős meghibásodással, nehéz elképzelni, hogy Mercedesen kívül bármelyik másik csapatnak is húzzák majd a himnuszt a díjátadón. Nico Rosberg még nem nyert a magyar pályán, ellenben Lewis Hamilton már négyszer is, aki a Hungaroringre legsikeresebb helyszíneként tekinthet a versenynaptárban. Négy győzelmet szerzett még rajta kívül Michael Schumacher is, ennél többet azonban eddig még senki, így ha Hamilton ezúttal is megállíthatatlan lesz, azzal új fejezetet nyit majd a pálya történetében.

 

Amilyen jó megy a britnek, olyan rosszul alakul Sebastian Vettel sorsa évről-évre, amint beteszi a lábát Mogyoród környékére. A négyszeres bajnok 20 különböző versenypályán diadalmaskodott már az elmúlt években, tavaly például még a mumusának számító Montrealt és hazai pályáját is kipipálhatta, de Magyarországon továbbra sem jött még el számára ez az áttörés, és nem is idén a legjobbak a sanszai arra, hogy ezen változtasson. S a Red Bull is csak egyetlen győzelmet jegyez még 2010-ből, hiszen a korábban a gyors kanyarokban tündöklő autóik nem sok örömüket lelték a ebben a pályában. Ám ami az autóhoz való illeszkedést érinti, idén mégis kicsit optimistábbak lehetnek, hiszen a Renault hiányosságai vélhetően kevésbé mutatkoznak majd meg a lassú szakaszokon, így a Red Bull ismét jó eséllyel pályázik arra, hogy a Mercedes mögötti üldözőboly legjobbja legyen.   
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: