DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Exkluzív Hockenheimből: Kimi a közellenség, Bottas az új finn csillag

Nico Rosberg hazai győzelemmel koronázta meg eddigi élete legjobb hetét, Lewis Hamiltonnak pedig a 20. helyről is sikerült dobogóra ugrania. A Német Nagydíj az előzetes várakozásoknak megfelelően a Mercedesről szólt, ám Valtteri Bottasnak a 2. hely megszerzésével sikerült valamelyest belepiszkítania a csillagosok örömünnepébe és talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Williams finn pilótája volt a nap embere Hockenheimben.



Az egy hét leforgása alatt megnősülő, valamint a Mercedesszel is szerződést hosszabbító Rosbergtől a pole pozíció megszerzése után, az Ezüstnyíl teljesítményének fényében csakis a győzelem volt elfogadható eredmény. A szombati fékmutyi és bukás, valamint a 20. rajthely ellenére Hamiltontól is számítani lehetett arra, hogy nagyobb problémák nélkül hámozza majd át magát a mezőnyön, arra viszont valószínűleg sokkal kevesebben számítottak, hogy az előző két futamon is dobogós Williams-tehetség, Bottas ismét pezsgőt locsolhat, ráadásul azután, hogy a két Mercedes közé beékelődve szeli át a célvonalat.

 

Pedig így történt: a csendes, szerény, ám végtelenül elszánt finn élt a 2. rajtkocka adta lehetőséggel, a Williams tempójával és a hajrában sikerült maga mögött tartania Hamiltont. Noha az északi tehetség harmadszor állhatott dobogóra idén, most először fordult elő, hogy sikerült maga mögött tartani az idei szezont domináló csillagos armada egyik tagját. "Remek csata volt" - mondta a formula.hu-nak röviddel a futam leintése után Bottas. "Lewis opciós abroncsokon volt a hajrában, így tudtam, hogy amennyiben néhány körön át magam mögött tudom tartani, lehet esélyem ellene, mert azok az abroncsok legfeljebb néhány körön át bírják. A hosszabb egyenesek előtti kanyarkijáratok jól sikerültek, ez volt a kulcsa annak, hogy sikerült előtte végeznem. Nagyon, nagyon boldog vagyok amiatt, hogy a két Mercedes közé férkőzve fejeztem be a futamot."

 

Mika Häkkinen pártfogoltja kirobbanó formában van, amit jól szemléltet az a tény is, hogy már az idény tízedik futama után több pontja van, mint amennyit a Williams - amely épp most vette át a konstruktőri tabella 3. helyét a Ferraritól - az előző három szezon során összesen gyűjtött. "A szezon eleje egyáltalán nem volt könnyű, de mostanában a csapat is és én is jó formában vagyunk. Nincs különösebb oka ennek, pusztán annyi, hogy amikor elkezdenek szállingózni az eredmények, az sok mindent képes megváltoztatni. Elkezdtek összeállni, működni a dolgok és ennek hatására mindenki keményebben, jobban dolgozik minden területen" - mondta a korábbi GP3-as bajnok.

 

Bottas a zsinórban három dobogós helyezés ellenére sem bízza el magát, a pilóta szerint ugyanis a Hungaroring papíron nem ígérkezik túlságosan kedvező helyszínnek a Williams számára, mert - mint fogalmazott - "ott nincs túl sok egyenes, a mi autónk erőssége viszont épp a tempós, gyors szakaszokban rejlik". A higgadt északi elárulta, hogy nem kerget hiú ábrándokat az első futamgyőzelemmel kapcsolatban sem: "Persze bízom benne, hogy már idén összejöhet, de pontosan tudom, hogy a Mercedes sokkal gyorsabb, mint a mi autónk, így az első győzelemhez elengedhetetlen lenne némi szerencse is" - mondta Bottas, aki a frissen zsákmányolt pontokkal együtt már 91 egységnél tart, amellyel a tabella 5. helyén állomásozik, 6 egységnyivel lemaradva Fernando Alonsótól.

 

Míg az ifjabb finn szárnyalt, az idősebb, a Ferrari színekben hajtó Kimi Räikkönen újabb csapnivaló futamot tudhat maga mögött. A 2007-es vb-első zsinórban tízedszer is vereséget szenvedett a csapattárs Alonsótól, s immáron a paddockban is egyre többen teszik fel a kérdést: volt-e értelme lecserélni Felipe Massát a két évnyi Lotus-ülés után visszatérő Kimire? A téma természetesen napirendre került a Scuderia futam utáni rögtönzött sajtóértekezletén is, ahol Marco Mattiacci csapatfőnöknek nekiszegezték a kérdést: nem lenne-e jobb választás már az idei szezon közben Räikkönen helyére ültetni a Marussiánál edződő Ferrari-gondozású tehetséget, Jules Bianchit?

 

Mattiacci - mi mást tehetett volna? - védelmébe vette Räikkönent és a házon belüli tíz-nullát firtató kérdésre provokatívan megjegyezte, hogy "olyan legfeljebb a fociban van, a Forma-1-ben még sosem hallottam ilyen eredményről", az esetleges pilótacserével kapcsolatban pedig leszögezte: "A Ferrarinak Kimire van szüksége, Kimi pedig tudja, hogy mit kell tenni és ehhez minden segítséget meg is kap tőlünk!" A nyomás egyre nagyobb a rutinosabb finnen és több szakmabeli szerint is sanszos, hogy nem várja ki a szerződésének 2015 végi lejártatát"

 

Volt még egy nagy nyertese a hockenheimi vasárnapnak, igaz, neki versenyeznie sem kellett ahhoz, hogy a versenynapra egyébként szép számban összeverbuválódott közönség egy emberként éltesse, magasztalja. Lukasz Podolski, a brazíliai foci-vb-t néhány napja megnyerő német válogatott játékosa volt, akit a Mercedes hívott meg, s aki bármerre járt, tömegek követték minden lépést, éljenezték minden mozdulatát. "Poldit" olyan ünneplésben részesítették, amelyről a jelenkor Forma-1-es menői legfeljebb csak álmodozhatnak, a játékos pedig szemlátomást élvezte a rajongók szeretetét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: