DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

A Ferrari és a Red Bull óváson gondolkozott

A Ferrari és a Red Bull óvást helyezett kilátásba a Mercedesszel szemben, mert a brackley-i csapat autóin féktárcsát cseréltek a Német Nagydíj időmérő edzése után.

Lewis Hamilton a Brembo termékéről a Carbone Industrie féktárcsáira váltott az időmérő edzésen elszenvedett balesete után, míg Nico Rosberg a hátsó féktárcsáit cserélte le.

Miközben az FIA szerint a váltás nem ütközik a Formula-1 sportszabályzatába, mert a tárcsák hasonló méretűek és funkciót látnak el, más csapatok nem örültek a döntésnek.

A Ferrari és a Red Bull az óvást fontolgatta, de végül úgy döntöttek, az FIA versenybíráira hagyják az ügyet.

"A csapaton belül beszéltünk erről és akkor úgy döntöttünk, nem lépünk" - közölte a Ferrari csapatfőnöke, Marco Mattiacci. "Azért döntöttünk így, mert nem hiszem, hogy bele kellene avatkoznunk ebbe."




A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elmondta, meglepődött azon, hogy a Mercedest nem utasították boxutcai rajtolásra a féktárcsa cseréje után.

"Ez megváltoztatja az autó specifikációját" - mondta el Horner. "Ha le akarod cserélni az egy dolog, de ha egy más gyártó termékét használod fel, az már más karakterrel rendelkezik, mivel a pilóta maga is azt mondja, hogy már, akkor az már egy érdekes precedens."

Horner szerint az FIA-nak egyértelműen tisztáznia kellene a parc fermé szabályokat, mert a Mercedes által elvégzett csere a többi csapatoknak is lehetőséget ad arra, hogy sokkal szabadabban cseréljenek alkatrészeket a futam előtt.

"Ezért van szükség a tisztázásra, mert ha lehet ezen változtatni, akkor mi mást cserélhetsz még le? Érdekes lesz megtudni, miért volt szabályos az alkatrész lecserélésre."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: