DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Rosberg nyert, Bottas útját állta Hamiltonnak

Nico Rosberg ellenfél nélkül tudta behúzni a hazai győzelmet a Német Nagydíjon, miközben a mezőny végéről felzárkózó Lewis Hamilton a harmadik helyig jött fel, tíz pontot veszítve csapattársához képest. A britnek csak Valtteri Bottas megelőzésével voltak gondjai, aki zsinórban harmadszor állhatott fel a dobogóra.

Vasárnapra lényegesen lecsökkent a hőmérséklet a Hockenheimben korábban tapasztalt forrósághoz képest, és még az eső veszélye is fenyegetett, az égi áldás azonban végül elkerülte a mezőnyt a futam során. A hűvösebb idő jól jött a csapatoknak a gumik szempontjából, de sokan így is csak három bokszkiállással tudták teljesíteni a 67 kört.

 

A mezőny ezúttal az első kanyart sem vészelte át baleset nélkül, méghozzá a rajtrács elejéről tűnt el két részvevő. Rosberg és Bottas eljöttek egymás után az első sorból, a mögülük induló Felipe Massa és Kevin Magnussen azonban összeakadtak az egyenes végén. A brazil haladt a külső íven, míg a McLaren pilótája a kanyar belsején már mellé ért, Massa azonban ezt nem láthatta, így a két autó összeakadt, és a Williams szaltózva kirepült a bukótérbe. Végül a kerekein állt meg és a brazil sértetlenül szállt ki, ám érthetően frusztrált volt, amiért zsinórban második futamán keveredett balesetbe már az első körben. Az esetet a versenybírók rövid idő alatt versenybalesetnek nyilvánították, és senkit nem sújtottak büntetéssel. Magnussen egy bokszkiállás után továbbhaladt, és a Massát kikerülni kénytelen Daniel Ricciardo is visszaesett a mezőnyben.

 



A biztonsági autó már a második kör végén elhagyta a pályát, a figyelem pedig ezt követően a lágy gumikon rajtoló Lewis Hamiltonra szegeződött, aki a 20. helyről rajtolva megkezdte előretörését a mezőnyben. Hamar összetalálkozott a hátracsúszó Ricciardóval, és vele, valamint Kimi Raikkönennel látványos csatát folytatott le, miközben autója össze is ért a finn Ferrarijával.

 

Rosberg ezúttal is érinthetetlen volt Bottas számára, aki pedig szintén kényelmes előnnyel rendelkezett üldözőivel szemben, míg eleinte Sebastian Vettel és Fernando Alonso álltak a legjobb helyzetben a dobogó harmadik fokához. Hamilton azonban lépésről lépésre kapaszkodott felfelé látványos előzéseket bemutatva, bár kisebb ijedtségek okozott a Mercedes számára, amikor Jenson Buttonnal összekoccanva kárt okozott autójának első szárnyában a második etapban. Hamilton ezzel együtt sem veszített jelentősen tempóból, ezért a csapat nem látta szükségesnek a szárnycserét.

 

 

Kis híján visszatért a pályára a Safety Car, amikor Adrian Sutil Sauberje megpördült a célegyenesben, és a német autója a pálya közepén ragadt, miután nem tudta az újraindítani. Némi várakozás és dupla sárga zászlók lengetése mellett azonban a pályabírók el tudták távolítani a Saubert az útból, így nem volt szükség komolyabban beleavatkozni a verseny folyásba.

 

Hamilton Vettelen és Alonsón is át tudta hámozni magát és tíz körrel a leintés előtt megérkezett Bottas mögé a szuperlágy gumikon, ám abroncsai ekkorra már veszítettek tapadásukból, a finn pedig a Williams remek végsebességével maga mögött tudta tartani a bajnoki aspiráns britet.

 

Rosberg így 20 másodperces előnnyel simán győzött hazai futamán, tíz ponttal növelve előnyét Hamiltonnal szemben a tabellán. Bottas egymást követő harmadik dobogóját szerezte, amivel a Williams megelőzte a Ferrarit a pontverseny harmadik helyén. Vettel lett a 4., míg az 5. helyért a verseny talán legszebb csatáját vívta Alonso Ricciardo ellen - harcuk egészen a célig tartott, és végül a spanyol kerekedett felül.

 

A további pontszerző helyeken a két McLaren és a két Force India osztozott, míg Kimi Raikkönen a 11. helyen végezve lecsúszott a pontszerzésről.

 


 

 

A Német Nagydíj végeredménye:

 

Hely Versenyző Csapat Idő/Különbség
1 Nico Rosberg Mercedes 1:33:42.914
2 Valtteri Bottas Williams +20.789
3 Lewis Hamilton Mercedes +22.530
4 Sebastian Vettel Red Bull +44.014
5 Fernando Alonso Ferrari +52.467
6 Daniel Ricciardo Red Bull +52.549
7 Nico Hülkenberg Force India +1:04.178
8 Jenson Button McLaren +1:24.711
9 Kevin Magnussen McLaren +
10 Sergio Perez Force India +1 kör
11 Kimi Räikkönen Ferrari +1 kör
12 Pastor Maldonado Lotus +1 kör
13 Jean-Éric Vergne Toro Rosso +1 kör
14 Esteban Gutiérrez Sauber +1 kör
15 Jules Bianchi Marussia +1 kör
16 Kamui Kobayashi Caterham +2 kör
17 Max Chilton Marussia +2 kör
18 Marcus Ericsson Caterham +2 kör
  Adrian Sutil Sauber Nem ért célba
  DaniilKvjat Toro Rosso Nem ért célba
  Romain Grosjean Lotus Nem ért célba
  Felipe Massa Williams Nem ért célba

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: