DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Az eső befolyásolhatja a stratégiákat

A Mercedes pilótája, Nico Rosberg hazai versenyét az első rajtkockából kezdheti, Valtteri Bottas és Felipe Massa a második és harmadik rajthelyet foglalhatják el.

Az egyik legnagyobb beszédtéma a hétvége során az időjárás: a pénteki és a szombati napot magas hőmérséklet határozta meg, de a vasárnap reggel már hűvös volt a Hockenheimringen. Az előrejelzés szerint délutánra eső is várható.

"Drámai időmérő edzést láttunk a pálya hőmérséklete miatt, ha valami, akkor ez magasabb volt, mint tegnap" - mondta el az időmérő edzés után a Pirelli Motorsport igazgatója, Paul Hembery. "Ahogyan vártuk, a szuperlágy keverék volt az időmérő abroncs, egy másodperccel gyorsabb volt, mint a lágy. Ez nyilvánvalóan az időmérő edzésre kialakított stratégiát is befolyásolta, Bottas és Hamilton kivételével mindenki már a Q1-ben a szuperlágy abroncsot használta. A csapatok nyilvánvalóan a holnapi versenyre gondoltak, de mivel erős esőzés várható, ezért nehéz pontos stratégiai jóslattal előállni. A csapatoknak sikerült gumit spórolniuk a versenyre, de talán ennek nem lesz semmi előnye, ha az esős pályára alkalmas abroncsokat is használni kell. Mivel a csapatoknak nincs pontos információjuk az esős Hockenheimről, ezért nagyon érdekes irányt vehet a verseny."




A gumiszállító jóslata szerint két kerékcserés verseny várható.

A 67 körös Német Nagydíjra elméletileg a két kerékcserés stratégia a leggyorsabb, habár nincs nagy időkülönbség a három kiálláshoz képest. A végleges döntés a gumikopástól és szemcsésedéstől függ - amelyet a pálya hőmérséklete befolyásol majd -, valamint a külső körülményektől, például a forgalomtól. Ha esik az eső, akkor a stratégiának átszervezhetőnek, nem előre meghatározottnak kell lennie. A leggyorsabb stratégia a szuperlágy-szuperlágy-lágy lehet, a 18. és 38. körben kiállva. A három kerékcserés sprintverseny is működhet, de a két kerékcsere a legvalószínűbb.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: