DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Féket cserélnek Hamiltonnál, bokszutcai rajtra kötelezhetik

Tovább gyűrűzhetnek Lewis Hamilton problémái, aki a Német Nagydíj időmérőjén a fék meghibásodása miatt csapódott a falnak és került a rajtrács 16. helyére. A Mercedesnél biztonsági okokból kicserélik az autó fékeit másik gyártó termékére, de még nem tudják, hogy ezzel szabályt szegnek-e.

Amint azt az istálló ügyvezetője, Toto Wolff elárulta, mindkét pilótájuk rendszeresen váltogatta a Brembo és a Carbon Industrie fékeit a szezon során, függően attól, hogy melyik pályán éppen melyiket érezték hatékonyabbnak.

 

Hamilton most Brembót használt, a jobb első féktárcsa azonban felmondta a szolgálatot a brit alatt a hockenheimi pálya 13-as kanyarja előtt. A csapatnál úgy döntöttek, biztonsági okokból a versenyre Carbon Industrie fékeket szerelnek az autóra, az viszont a Parc Fermé szabályok megszegését jelenti, ilyen esetben pedig az érintett pilóta csak a bokszutcából kezdheti meg a versenyt.

 

A Mercedesnél azonban bíznak abban, hogy az FIA figyelembe veszi a fékcsere biztonsági alapon történő szükségességét, és nem sújtja büntetéssel Hamilton autóját.

 

"De ennél is tovább mennék" - mondta Wolff. "Több csapat is ugyanezt a féktípust használja, így a biztonsági aggályokat talán rájuk is ki kellene terjeszteni."

 



Az FIA döntése még várat magára az ügyben, és a Mercedesnél ugyanakkor még azt sem tudják, hogy a baleset következtében szükség lesz-e váltócserére is Hamilton autójában. Ez ugyanis automatikusan öthelyes hátrasorolással járna.

 

Hamilton elmondta, egyáltalán nem vállalt kockázatot azáltal, hogy a Brembo fékeit választotta erre a hétvégére, hiszen a magas hőmérséklet mellett ezeket vélte alkalmasabbnak, mivel rövidebb féktávot tudott velük venni.

 

A csapatnál sem számítottak ilyen drámai következményekre, Wolff elmondása szerint a Brembo egy idei meghibásodás tapasztalatai után javított a fékeken. Az Auto Motor und Sport eközben utánajárt, hogy idén a versenyhétvégék és tesztek során már több probléma is adódott ezekkel a fékekkel, elmondásuk szerint a Toro Rosso 3, a Sauber és a Marussia pedig 2-2 meghibásodást szenvedett el velük.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: