DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton nem hiszi, hogy számítani fog a FRIC eltávolítása

A Mercedes azon csapatok közé tartozik, amelyek autóin hétvégén nem lesz ott az FIA által szabálytalannak minősített felfüggesztés. Versenyzőjük, Lewis Hamilton azonban nem gondolja, hogy ez túl nagy változást jelent majd - különösen mivel valószínűleg mindenki leszereli.

A Német Nagydíj előtt a legnagyobb nyilvánosságot a FRIC-ügy kapta: a trükkös felfüggesztés, amelyet a Nemzetközi Automobil Szövetség mozgó aerodinamikai elemnek minősített, tiltólistára került. Azonban nem azonnali hatállyal, csak 2015-től: a csapatok viszont már idén is panaszt tehetnek azokra a riválisokra, akik használják a rendszert, ez pedig kizárást vonhat maga után. Mivel nem sikerült megegyezni, hogy senki se óvjon, a kizárástól való félelmében valószínűleg a teljes mezőny leszereli a vitatott alkatrészt.

 

Lewis Hamilton szavaiból azonban úgy tűnik, a FRIC-rendszer kevesebbet jelent, mint amekkora visszhangot keltett a sajtóban. "Egyáltalán nem fog sokat változni az autóm, azt gondolom. Valamennyit veszíteni fogunk a hétvégén, de mindenki leszedi őket, ezért valószínűleg ők is veszítenek majd" - mondta Hamilton, akinek csapata az elsők között jelentette be, megválik a kérdéses elemtől.

 



A brit kitért a következő évre is, amikor a trükkös felfüggesztést már biztosan nem lehet használni. A jövő évi autót ennek függvényében kell megtervezni. "Jövőre mindenkinek ehhez kell majd alkalmazkodnia. De a szimulátorral és szimulációs beállításokkal jó kiindulópontunknak kell lennie" - magyarázta Hamilton.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: