DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Maldonado lassan egy éve nem szerzett pontot

Pastor Maldonado a 2013-as Magyar Nagydíjon tudott utoljára pontot szerezni, azaz lassan egy éve nem sikerült a legjobb tíz közt zárnia egy futamot.

Amikor Pastor Maldonado több mint két évvel ezelőtt megnyerte a Spanyol Nagydíjat a gyengécske Williams volánja mögött, sokan egyik pillanatról a másikra a jövő reménységeként kezdtek tekinteni rá, noha korábban úgy tűnhetett, inkább a PDVSA pénzének, mintsem tudásának köszönheti ülését, hiszen hiába kétségbe vonhatatlan gyorsasága, a mezőny egyik legmegbízhatatlanabb pilótájának bizonyult a venezuelai.



 

67 futam, 7 pontszerzés. Pastor Maldonado mérlege ebből a szempontból finoman szólva is elkeserítő. Első szezonjában egyetlen egység jutott neki, Belgiumban a 10. helyen ért célba, de rutinos csapattársa, Barrichello sem villogott, hiszen két kilencedik helyet tudott csak felmutatni. A 2012-es év viszont (viszonylag) jól kezdődött a számára, az első két versenyen pontszerző helyről esett ki (Ausztráliában önhibájából, Alonsót üldözve az utolsó körben), Kínában nyolcadik lett, és Bahreinben is jó formát mutatott kieséséig.



 



 

A folytatás viszont egyenesen csodálatos volt, legalábbis egyetlen hétvége erejéig: Pastor Maldonado (Hamilton kizárását követően) pole-pozíciót szerzett Barcelonában, és a hazai hőssel, Fernando Alonsóval csatázva meg is nyerte a futamot. Ki hitte volna ekkor, hogy pontosan tíz versenyt kell várni az újabb pontszerzésre... Két héttel a történelmi siker után a venezuelai karrierje egyik legrosszabb hétvégéjét produkálta Monacóban, majd jöttek az újabb kudarcok, egészez Suzukáig - olykor az autó hibájából, Szingapúrban például remekelt műszaki hiba miatti kieséséig.



 

A 2012-es évet Maldonado összesen öt pontszerzéssel zárta, miután a szezon hajrájában még kettőt hozzá tudott tenni a meglévő háromhoz, köztük a karrierje második legjobb helyezését jelentő ötödik helyet Abu Dhabiban. Csapattársa, Bruno Senna épp kétszer ennyi alkalommal ért célba a legjobb tíz közt, bár az összetettben kikapott tőle, minthogy legjobbjai egy hatodik és két hetedik hely voltak.



 

A 2012-es USA Nagydíj óta eltelt 29 versenyen a venezuelai pilóta mindösszesen egyszer tudott pontot szerezni: a tavalyi Magyar Nagydíjon Nico Rosberg hajrábeli kiesésének köszönhetően a 10. helyen ért célba. Azóta aktuális csapattársai háromszor is pontszerző helyen értek célba, Bottas Austinban remekelt, Grosjean pedig idén kétszer is a nyolcadik helyen ért célba.



 



 

Maldonado pont nélküli sorozata viszont immár lassan egy éve tart, erre még egyszer sem volt példa 2011 óta tartó F1-es karrierje során. A Lotus csapatvezető-helyettese, Federico Gastaldi bízik benne, hogy hamarosan megfordul Maldonado szerencséje, hiszen a legutóbbi futamon is több csapás érte önhibáján kívül:



 

"Ha a szezon során egyensúlyba jönnek a dolgok, nagy szerencséje kell, hogy legyen. Legutóbb az időmérőn önhibáján kívül büntették meg, a versenyen pedig láthattuk, mi történt Esteban Gutierrezzel. Balszerencsés volt, hiszen a történtek előtt gyors volt, és biztos vagyok benne, hogy így is folytatta volna a futamot. Remélem, hogy Hockenheimtől kezdve végre megfordul a szerencséje."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: