DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Keresik a legnépszerűbb brit versenyzőt

Talán egyetlen nemzet sincsen, amelyiknek annyi sikeres autóversenyzője lett volna, mint a briteknek. De ki a sok közül a legnépszerűbb? Erre a kérdésre keresi a választ a Motorsport News magazin, amely egy 40-es listát állított össze a rajongóknak.

Ha autóversenyzés, akkor Forma-1 - márpedig a Forma-1-ben Nagy-Britannia érte el a legnagyobb sikereket. 232 győzelemmel messze a ranglista élén állnak, 10 világbajnokot és 14 bajnoki címet adtak a sportágnak, többet, mint bármelyik más ország. Csak a három legsikeresebb brit csapattal - McLaren, Williams és Lotus - 25-ször lettek bajnokok.

 

De maradjunk a versenyzőknél: a jelenlegi mezőnyből Lewis Hamilton és Jenson Button is a legnépszerűbb pilóta címéért száll harcba, csakúgy, mint az Egyesült Királyság másik nyolc egykori bajnoka, Mike Hawthorn (az első), Graham Hill, Jim Clark, John Surtees, Jackie Stewart, James Hunt, Nigel Mansell és Damon Hill. De az, hogy valakinek sosem sikerült világbajnokságot nyernie, nem jelenti azt, hogy ne lehetne minden idők legnépszerűbb brit autósa: Stirling Moss, Tony Brooks, Johnny Herbert, David Coulthard és Martin Brundle is a jelöltek között szerepel.

 



De a britek nem csak a Formula-1-ben voltak és vannak jelen, hanem az autósport mindenféle más szakágában is. Akár Amerikában: Dario Franchitti és Dan Wheldon az Indycar-szériában bizonyultak legjobbnak. De szerepel a listában a Le Mans-i 24 órás öt győztese is (köztük Allan McNish), két rali-világbajnok (Colin McRea és Richard Burns), egy túraautó-világbajnok (Andy Priaulx személyében), valamint a szigetországban nagy presztízsű brit túraautó-bajnokság négy győztese is. És még sokan mások, a legkülönbözőbb kategóriákból, amelyek némelyikét csak Nagy-Britanniában ismerik"

 

A teljes listát megtekinteni és szavazni itt lehet.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: