DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Ezért nem ért büntetést Raikkönen hibája

Kimi Raikkönen szerencsére komolyabb sérülések nélkül úszta meg a Brit Nagydíj első körében azt a balesetet, amelyet az ő hibája idézett elő. Egyes vélemények szerint a finn büntetést érdemelt volna a manőveréért, de az FIA máshogy látja.

Raikkönen akkor veszítette el irányítását autója felett, amikor az 5-ös kanyarban szélesen fordult, és amint vissza akart térni a pályára, autóját megdobta egy huppanó a füvön.

 

A futamon még Raikkönen egészségi állapotán volt a hangsúly, de utólag egyre több olyan vélemény látott napvilágot, amely szerint nem lenne szabad szemet hunyni a finn hibája felett, hiszen azzal Felipe Massa versenyét is tönkretette. Ezen hangok szerint a Ferrari pilótája nem elég körültekintően akart visszatérni a pályára, ez a szabály szabály be nem tartásáért pedig egyértelműen büntetést irányoz elő a sportszabályzat.

 

 



Erre példa a 2012-es Európa Nagydíjon Pastor Maldonado megmozdulása, aki a pályára veszélyes módon visszatérve ütötte ki a versenyből Lewis Hamiltont, ami miatt 20 másodpercet adtak hozzá a versenyidejéhez.

 

Az FIA valóban megvizsgálta Raikkönen manőverének körülményeit, de végül úgy döntött, hogy a pilóta nem érdemel büntetést, hiszen az ütközés versenybaleset, illetve a váratlan huppanó miatt elsősorban a balszerencse következménye volt. Azt ugyan elismerték, hogy a következmények elkerülhetőek lettek volna, ha a finn alacsonyabb tempóval tér vissza a pályára, de rámutattak, hogy a pálya elhagyásakor jegyzett 230 km/órás sebességéből kellően visszavett, az általa választott útvonal biztonságos volt az érkező autók szempontjából, további érvük pedig, hogy minden más pilóta is Raikkönenhez hasonlóan cselekedett volna egy ilyen helyzetben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: