DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Nagy változások előtt áll a Lotus

A Renault erőforrásainak Mercedesre cserélése valóságos lavinát indíthat el Enstone-ban: a Total és Romain Grosjean is távozhat.

Immár mindenki tényként kezeli, hogy az enstone-i istálló két évtized után szakít a Renault-val, és 2015-től kezdve már a Mercedes erőforrásait használja. Határozottan a Mercedes egyik vezére, Toto Wolff maga sem tagadta le a dolgot, hiszen csak annyit mondott mosolyogva a Skynak, hogy nem erősítheti meg az értesüléseket. A szakítás oka azonban egyáltalán nem egyértelmű, hiszen a Lotus idei gyengélkedését elviekben bőven ellensúlyozhatná a hosszú évek során kialakult szoros kapocs Enstone és Viry közt: ne feledjük, a Renault gyári csapataként két egyéni és két konstruktőri címet nyert a Lotus nevet 2011 óta viselő istálló.



 

A csapat egyik legfontosabb támogatója azóta a Total üzemanyag, mely a Renault-val is szoros munkakapcsolatot ápol, s emellett tulajdonképpen Romain Grosjean személyes szponzorának tekinthető, akit az az Eric Boullier menedzsel, aki évekig csapatfőnökként dolgozott Enstone-ban. A Lotus-Renault-Total-Grosjean-Boullier lánc a francia sportvezető Wokingba távozásával kezdett széthullani, hiszen tél óta már a McLaren versenyigazgatójaként dolgozik Boullier.



 



 

Ha a Lotus valóban lecseréli a Renault-t, azzal a többi fél is távozhat, hiszen a Total-kapcsolatnak minden bizonnyal vége lesz, ami egyúttal Romain Grosjean lecseréléséhez is vezethet. "Egyelőre minden nyitott" - ismerte el Grosjean Silverstone-ban, aki azt viszont határozottan tagadta, hogy Eric Boullier személye befolyásolná a jövőjét.



 

Mind ez természetesen a Renault számára is nagy változást jelent, hiszen valószínűleg csak három csapatot fognak ellátni erőforrásaikkal, ráadásul egyikük, a Caterham jövő évi indulása egyáltalán nem tekinthető biztosnak. A motorgyártó részéről Remi Taffin nyilatkozott a kérdésről az Autosprintnek: "Tény, hogy kevesebb lesz a bevétel, de nem annyival, hogy nehéz helyzetbe kerüljünk emiatt. Sőt, talán segíthet is a Red Bull céljainak elérésében, ha kevesebb csapatra kell koncentrálni."



 



 

A motorváltás ügyével ugyan nem függ össze szorosan, de szintén a Lotusszal kapcsolatos hír, hogy a csapat egyik legfontosabb nemzetközi támogatója, az Unilever, s ezzel együtt a Clear és Rexona márka szintén elhagyhatja az istállót, és a McLarenhez csatlakozhat, ahol nagy szükség van az erős támogatókra, ha valóban meg akarják szerezni Fernando Alonsót a Ferraritól.



 

Ha a hírek igazak, a Lotus egyetlen év alatt a csapatfőnökét, a motorszállítóját, az üzemanyagot, mindkét versenyzőjét és a legfontosabb támogatóit is lecserélheti. Nagy kérdés, milyen eredményt lehet ezzel elérni"

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: