DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Maldonadót kizárták az időmérőről

A versenybíróság bejelentette, hogy Pastor Maldonadót, aki eredetileg a 15. rajthelyet szerezte meg, kizárták az időmérőről, mivel autójában túl kevés üzemanyag maradt, amely nem elegendő a kötelező mintavételhez. A venezuelai a 20. helyről indulhat, a Caterhamek elől.

Az már eddig is ismeretes volt, hogy Maldonadót üzemanyagproblémák sújtották az időmérőn, ez állt a hátterében annak, hogy a kvalifikáció második felében félre kellett állnia a pályán. Miután Lotus-Renault-ját visszaszállították a bokszutcába, kiderült, hogy még így sem maradt a mintavételhez elegendő üzemanyag a tankjában.

 

"Elégtelen mennyiségű üzemanyag volt az autóban az 1.0 literes üzemanyagmintához, ez pedig az FIA Formula-1 Technikai Szabályzat 6.2.2 cikkelye ellen vét" - áll a hivatalos indoklásban. A közlemény azonban hozzáteszi: "A versenyzőnek azonban megengedett, hogy a rajtrács hátuljáról induljon minden olyan autó elől, amely nem teljesített a Q1 leggyorsabb idejének 107 %-án belül."

 



Ez pedig azt jelenti, hogy Maldonado a 20. helyről indulhat, ugyanis Marcus Ericsson és Kamui Kobayashi sem tudta megfutni a 107 %-os limitet, ők a stewardok külön engedélyével állhatnak rajthoz. A Caterham istálló tehát tulajdonosváltása után így is kénytelen az utolsó két helyet elfoglalni, Christijan Albers első versenye csapatfőnökként nem sikerült túl fényesen.

 

"Az időmérő edzés második szakaszában elfogyott az üzemanyag, ezért kellett megállnom a pályán. A csapat vizsgálja, mi történt, egyébként az autó rendben volt, és jó esélyünk lehetett volna az első tízbe kerülni" - mondta Maldonado még a 15. rajthely tudatában.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: