DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Méhes meglátása: Ez kellett!

Végre nem Mercedes-siker, végre egy izgalmas nagydíj, végre egy első győzelem. Montreálban minden összejött.

Két, viszonylag ásítozós futam (Barcelona, Monaco) után a F1 megint felszikrázott. A Kanadai Nagydíj mindent produkált, amit ez a sportág képes. Elsősorban azt, hogy végig harc volt az első helyért, ami oly ritka manapság. Tény, hogy ehhez kellett a Mercedes botlása, az erőforrás rakoncátlankodása, de ez most mindegy. És ideje is volt, hogy történjen végre valami az Ezüstnyillal, már csak a statisztika is ezt kívánta. Más kérdés, hogy Hamilton egyszer már nullázott Melbourne-ben, ezért "igazságosabb" lett volna, ha ezúttal Rosberg kocsija adja meg magát teljesen, de hát ez nem egy demokratikus terep. Egyébként is, Nico egyre inkább meggyőzően vezet, a hátán olvasható Bereit, wie nie felirat nem csak szlogen, hanem valóság. Hamiltonnak meg kell emésztenie a helyzetet, most kell minden eddiginél is jobban koncentrálnia és nem elkezdeni hisztizni, ha ebből a már-már vert helyzetből vissza akar vágni.



 



 

És nagyon örvendetes, hogy ha nem Merci-siker született, akkor az nyert, aki az idén azt a leginkább megérdemelte, Daniel Ricciardo. A széles vigyorú ausztrál úgy toppant be a Red Bullhoz, hogy nem csupán simán pótolni tudja Mark Webbert, hanem jobb is nála, mi több, négyszeres bajnok csapattársánál is, legalább is az eredmények ezt igazolják. Vettel ezúttal ezt eléggé lovagiasan vette tudomásul, együtt örült a csapattárssal, ölelgette, megtapsolta - és ez szép dolog, még akkor is, ha sejthető, ott van benne a tüske. A német pontosan tudja, emlékezhet rá 2009-ből, milyen volt újonnan érkezőként azonnal kedvenccé válni, milyen volt elkezdeni "alázni" az idősebb, tapasztaltabb csapattársat. Nem állítom, hogy Helmut Markóék kiszerettek volna Vettelből, de érthető motiváció a számukra is, hogy miután Vettelből egykettőre négyszeres bajnokot faragtak, a munkát elvégzettnek érezhetik, és szeretnének valami hasonlót leérni Ricciardóval is. Ráadásul arra tán még ők sem számítottak, hogy erre a feladatra Daniel mennyire alkalmas, akár már most is!



 



 

Nyilván nem az idén, mert annyiszor nem fog elromlani a Mercedes, hogy a Red Bull - amelyik látványos formajavulást mutat versenyről versenyre - meg tudja őket szorongatni az év második felében. De az biztos, hogy a Red Bull Ringen, 11 év szünet után rendezendő Osztrák Nagydíj előtt pontosan erre volt szüksége Mateschitz csapatának.



 

A győzelem az, ami szárnyakat ad!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: