DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Rosberg duplázott Monacóban

Nico Rosberg 2013 után ismét megszerezte a monacói győztes trófeát, s ezzel visszaugrott az egyéni ponttábla élére. Az eddig meglehetősen lehengerlően versenyző Lewis Hamilton nem tudta kielőzni az első rajtkockából rajtoló csapattársát, így kénytelen kelletlen el kellett fogadnia a második helyet.

A brit öröme nem volt határtalan a díjkiosztón. Nem úgy Daniel Ricciardóé, aki ismét a dobogó harmadik helyére állhatott, míg illusztris csapattársát újfent a technika ördöge hátráltatta.



 

Lewis Hamilton hétvégéje a szombati időmérő edzés után fordult rosszra. A Mercedes pilótája egyszerűen nem tudta visszafojtani dühét azután, hogy csapattársa meglehetősen trükkösen szerezte meg az első rajtkockából való indulás jogát. Rosberg az utolsó időmérő körében a határon autózott, mikor hibázott. Ekkor bár Hamilton még gyors körön volt, már nem tudta azt befejezni a baleset miatt és Rosberg mögé szorult a rajtrácson. Bár később tisztázva lett Rosberg neve, Hamilton és még sokan a paddockból meg voltak győződve, hogy a német pilóta tette nem a véletlen műve volt.



 

"Nem vagyunk barátok." - nyilatkozta Hamilton lakonikusan a verseny végén a Sky Sportsnak. "Kollégák vagyunk." - tette hozzá. Korábban Rosberg és Hamilton is ragaszkodtak hozzá, hogy a barátságuk bármit túlél, még a világbajnoki címért folyó harc stresszét is. Hát ezek szerint nem így lett. Rosberg másként véli: "Mindig is barátok voltunk és mindig is azok leszünk. A barátok az egy nagy szó. Mit is jelent ez? Jó a kapcsolatunk és jól tudunk együttműködni." - tette hozzá a versenygyőztes pilóta.



 



 

A monacói futam elég nehéz, s itt egy jó helyezés az időmérő edzésen meghatározhatja a verseny végkimenetelét. Ezúttal is így történt. Rosberg az élen rajtolva nem hibázott és megnyerte a versenyt. Hamiltont ráadásul még szemproblémája is hátráltatta, amely a verseny végén jött ki. Nem látott a bal szemére, ami miatt lelassult. Ricciardót viszont így is maga mögött tudta tartani.



 

Monaco ezúttal is a hírnevéhez "méltón" szerepelt. Ezen a nagyon szűk utcai pályán könnyű balesetet okozni. A biztonsági autó kétszer is kijött a verseny során. Először mindjárt az első körben, mikor is Jenson Button és Sergio Perez ütközött. Másodjára Adrian Sutil durvább balesetekor kellett Bernd Maylandernek a pályára vinni a biztonsági autót a 28. körben.



 

Sebastian Vettel élete kettős az idei évben. Míg magánélete kislánya születésével lett teljes, addig a versenyzői karrierje nem túl szép oldalát éli meg a címvédő világbajnok. Az első biztonsági autós időszakot követően azonnal ki kellett állnia autója motorjának meghibásodása miatt. Míg csapattársa, a Toro Rossótól átigazolt Daniel Ricciardo szárnyal, addig ő szárnyaszegett madárként próbál a felszínen maradni. Ricciardo kielőzte illusztris csapattársát az egyéni ponttáblán is. Ricciardo a negyedik, Vettel pedig a hatodik helyen áll.



 

A Ferrari ismét nem remekelt. Alonso a negyedik, míg Raikkönen csak a tizenkettedik helyet szerezte meg. Raikkönen egyébként az első bokszbeállásokig a harmadik helyen autózott, majd ezután ismét be kellett mennie a bokszba, hogy kicseréljék a kidurrant kerekét, amelyet akkor szerzett be, mikor Jules Bianchi nekicsapódott autójával a Ferrarinak. A finn ekkor a 14. helyre esett vissza. Később visszaverekedte magát az élmezőnybe, s Magnussennel harcolt a hetedik helyért. Próbálta a dán pilótát megelőzni, de kissé elnézte az előzést, s mindketten elakadtak a pálya széli akadályban. Raikkönen kénytelen volt egy új orrért visszamenni a bokszba, s ekkor kötött ki a 12. helyen.



 

Button kielőzte Magnussent a hatodik helyért, s Nico Hülkenberg mögött és Felipe Massa előtt ért célba ugyanazon a helyen. Romain Grosjean lett a nyolcadik a Lotus volánja mögött. Jules Bianchié a kilencedik helyezés, ami nagy szám annak fényében, hogy ugyanazon hibáért kétszer is büntették. Büntetését (amiatt, hogy a rajtnál rossz helyre állt fel) a biztonsági autós időszakban töltötte le, ami szabálytalan, így ezért ismét öt másodpercre büntették a franciát. Szerencséjére még így is pontszerző helyen ért célba és megszerezte a Marussia első pontjait a Forma-1-ben! Az utolsó pont Kevin Magnussené és a McLarené lett.



 

A hercegséget elhagyva a Forma-1-es csapatok a tengerentúlra, Kanadába tartanak, ahol két hét múlva (2014. június 8.) Montrealban mérkőznek meg egymással. 2013-ban Sebastian Vettel nyerte meg a Kanadai Nagydíjat. Őt Fernando Alonso és Lewis Hamilton követték a dobogón. Valószínűtlen, hogy ugyanez az eredmény születik idén is, de Hamilton ott visszavághat a mostani fájdalmakért német csapattársának.



 



 

2014-es Monacói Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Nico Rosberg (Mercedes) 1:49:27.661

2. Lewis Hamilton (Mercedes) + 09.210

3. Daniel Ricciardo (Red Bull) + 09.614

4. Fernando Alonso (Ferrari) + 32.452

5. Nico Hülkenberg (Force India) + 1 kör

6. Jenson Button (McLaren) + 1 kör

7. Felipe Massa (Williams) + 1 kör

8. Romain Grosjean (Lotus) + 1 kör

9. Jules Bianchi (Marussia) + 1 kör

10. Kevin Magnussen (McLaren) + 1 kör

11. Marcus Ericsson (Caterham) + 1 kör

12. Kimi Raikkönen (Ferrari) + 1 kör

13. Kamui Kobajasi (Caterham) + 1 kör

14. Max Chilton (Marussia) + 2 kör

15. Esteban Gutierrez (Sauber)  Nem ért célba

16. Valtteri Bottas (Williams) Nem ért célba

17. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) Nem ért célba

18. Adrian Sutil  (Sauber) Nem ért célba

19. Danyiil Kvjat (Toro Rosso) Nem ért célba

20. Sebastian Vettel (Red Bull) Nem ért célba

21. Sergio Perez (Force India) Nem ért célba

22. Pastor Maldonado (Lotus) Nem ért célba

 

A világbajnokság eredménye a 6. futam után

Egyéni:

1. Nico Rosberg - 122 pont

2. Lewis Hamilton - 118 pont

3. Fernando Alonso - 61 pont

4. Daniel Ricciardo - 54 pont

5. Nico Hülkenberg - 47 pont

6. Sebastian Vettel - 45 pont

7. Valtteri Bottas - 34 pont

8. Jenson Button - 31 pont

9. Kevin Magnussen - 21 pont

10. Sergio Perez - 20 pont

 

Konstruktőrök:

1. Mercedes - 240 pont

2. Red Bull - 99 pont

3. Ferrari - 78 pont

4. Force India - 67 pont

5. McLaren - 52 pont

6. Williams - 52 pont

7. Lotus - 8 pont

8. Toro Rosso - 8 pont

9. Marussia - 2 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: