DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Exkluzív: Senki sem fogad a Mercedes ellen

A minap Rosbergről és a Mercedes házon belüli helyzetéről elmélkedtünk innen Barcelonából, s most, szombat este, néhány órával a Spanyol Nagydíj időmérő edzése után továbbra is a csillagos egylet körül forognak a gondolatok. Nemcsak a mienk, hanem a teljes világsajtóé is.

Az apropó végtelenül egyszerű, ugyanis az utóbbi napok spekulációi után immáron nyíltan kimondhatjuk, leírhatjuk: az évad első komolyabb fejlesztési hulláma során a riválisok vaktölténnyel tüzelnek, így a W05-ös Ezüstnyíl előnye nemhogy csökkent volna, inkább nőtt. Mégpedig sokkoló mértékben. Ezt már a pénteki edzésen után is sejteni lehetett, most viszont már papírja is van a brackley-i alakulatnak arról, hogy kizárólag egyetlen riválisuk: saját maguk, ugyanis a szabadedzéseken és a kvalifikáción látottak alapján nem túlzás kijelenteni, hogy a vasárnapi Spanyol Nagydíjon kizárólag műszaki, esetleg egyéb okok akadályozhatják meg idei ötödik győzelmüket.

 

Seb Vettelnek a Q3-as műszaki malőr után a csapat kénytelen váltót cserélni az RB10-esében, így a négyszeres világbajnok címvédő nem is a 10., hanem az öt rajtpozíciós büntetés miatt a 15. helyről lesz kénytelen nekivágni a viadalnak. A Ferrarik súlyos hátránnyal landoltak a 6-7. helyeken, a McLaren ismét sehol, így a merészebbek legfeljebb Daniel Ricciardóban bízhatnak, de jobban járnak, ha nem fogadnak nagy összeggel az ausztrálra, akinek mosolya a közel egymásodperces hátrány ellenére a szokásosnál is szélesebb volt, jól tükrözve a helyzetet. Alonso még erre is rátett egy lapáttal, a spanyol ugyanis kerek-perec kijelentette: akár azt is el tudja képzelni, hogy a mezőny egész évben nem talál ellenszert a Mercedesre és a csillagosok az összes hátralevő futamot megnyerik, amire még nem volt példa a Forma-1 történetében.

 



Bár a Mercedesek fölénye tényleg durva, 15 futammal az idény vége előtt merész dolog ilyesmit latolgatni, annyit azonban biztosan elért vele a Ferrari spanyolja, hogy megdobogtatta Hamilton és Rosberg szívét. Amikor a csapat késő délutáni sajtóértekezletén szembesítették a britet és a németet Alonso viziójával, kaján vigyor ült ki mindkettejük arcára.

 

"Egyszerre csak egy lépésre összpontosítok, ez pedig a mostani futam, a Spanyol Nagydíj. Nem akarok túlzottan előretekinteni, mert nagyon hosszú még az út vár, ha viszont a csapat így folytatja és ilyen remek munkát végeznek a fejlesztésekkel, akkor minden esélyünk meglehet erre" - mondta az Alonso-jóslattal kapcsolatban Hamilton. Rosberg szintén harapott a témára: "Csodálatos, hogy a képesek vagyunk megőrizni az előnyünket, sőt, növelni is tudjuk azt. Jó azt látni, hogy ez itt, Barcelonában így van, hiszen régóta tudjuk, hogy amelyik autó itt jó, az a folytatásban is az lesz. A célunk az, hogy ez továbbra is így maradjon. Monacóban biztosan nem származik majd akkora előnyünk a hajtásláncból, mint az eddigi helyszíneken, így ott a többiek - itt elsősorban a Red Bullra gondolok - sokkal közelebb lehetnek hozzánk, de majd meglátjuk, hogy mit hoz a folytatás."

 

Távlati tervnek biztosan nem rossz a McLaren 1988-as nagy sorozatának - 16 futamon 15 győzelem - megdöntése, egyelőre viszont az a legnagyobb kérdés, hogyan oldják meg a vasárnap délutáni feladatot. Noha Hamilton már három győzelemnél tart, az évadnyitót megnyerő Rosbergnek még mindig van 4 egységnyi előnye, amelyhez foggal-körömmel ragaszkodik: ez jól látszott szombaton is, amikor Hamilton pénteki fölénye után hozta a szabadedzést, valamint a kvalifikáció első két felvonását, a Q3-ban, a döntő pillanatban azonban alulmaradt a brittel szemben.

 

"Csalódott vagyok, de itt a második rajtkocka csak kismértékű hátrányt jelent, mert hosszú az egyenes az első kanyarig és egy jó elrugaszkodással már könnyen én lehetek az élen" - mondta Rosberg. "Az autó ma sokkal jobb volt, de így sem mondhattam kezesbáránynak. A csapattársam is hasonlóról számolt be, így valószínűleg a körülmények állhattak a háttérben. Tavaly én nyertem Monacóban, sokan mondják, hogy majd ott fordíthatok, én viszont itt, most, Barcelonában szeretném ezt véghezvinni."

 

Hamilton tényként közölte, hogy a W05-ös "™szélsőségesen"™ érzékeny az időjárási körülmények változására: "A beállításaink teljesen eltérőek, így nagyon bízom abban, hogy olyanok lesznek a körülmények, mint pénteken, amikor jól sikerültek a hosszabb etapjaim. Bár tudjuk, hogy elég komoly előnyünk van a Red Bullal és a többiekkel szemben, így is minden egyes hétvége komoly kihívás, ráadásul roppant intenzív a csata kettőnk között. Meglátjuk, hogy mit hoz a folytatás, de igyekszem minden lehetőséget megragadni" - fogalmazott a 2008-as vb-első.

 

Kevesen mondják ki, de annál többen várják, hogy a brit és a német keményen egymásnak esik vasárnap délután. Toto Wolff csapatfőnök megerősítette: nem szabnak gátat a küzdelemnek, a páros ezúttal szabadon megmérkőzhet egymással.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: