DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Ecclestone ártatlannak vallotta magát

Ma kezdődött el Bernie Ecclestone vesztegetési pere Münchenben. A BBC beszámolója szerint a vádlott az első napon tagadta bűnösségét.

A Forma-1 mindenható uraként ismert brit üzletembert azzal vádolják, hogy 45 millió dolláros (33 millió euró, nagyjából 10 milliárd forint) kenőpénzt adott Gerhard Gribkowsky német bankárnak, hogy a Forma-1-ben birtokolt üzletrésze olyan vállalathoz kerüljön, amely kedvező számára. Gribkowskyt azóta elítélték, nyolc és fél éves börtönbüntetését tölti.

 

Ecclestone elismerte, hogy fizetett a német bankárnak - ezt a londoni bíróság egy külön per során már korábban kimondta -, azt viszont tagadta, hogy bármilyen bűntettet követett volna el. A per előtt az üzletember ügyvédei nyilvánvalóvá tették, hogy céljuk Ecclestone becsületének tisztázása. "Az állítólagos megvesztegetés valójában sosem történt meg. A vád Dr. Gribkowsky állításain alapul, amelyek hamisak, félrevezetőek és nem perdöntők" - állt a közleményben. A BBC forrásai szerint Ecclestone a tárgyalás idején nyugodtnak tűnt, egy újságírónak pedig magabiztosan nyilatkozott a győzelemről.

 



A vádlott azt állítja, azért fizetett, mert Gribkowsky megzsarolta őt: hamis adatokat hoz nyilvánosságra adóügyeiről. A német nyelven folyó tárgyaláson Ecclestone egy ügyvédje olvasta fel a brit álláspontját - a hosszú szöveg Ecclestone gyerekkorával kezdődött, amikor szülővárosát, a kenti Dartfordot német szőnyegbombázások érték.

 

A német törvények alapján ha Ecclestone beismeri bűnösségét, illetve rendkívül nagy, 400 millió dolláros (nagyjából 100 milliárd forint) összeget kifizet, elkerülheti a börtönbüntetést. Jelenleg nem úgy néz ki, hogy a vádlott vallomást fog tenni - amennyiben viszont beigazolódik bűnössége, akár 10 évre is elítélhetik. Bernie Ecclestone jelenleg 83 éves.

 

A per egyik fő tanúja Gerhard Gribkowsky lesz - a börtönbüntetését töltő bankár 2011-es tárgyalásán Ecclestone-t is kihallgatták. A Forma-1 tulajdonjogait birtokló CVC Capital - ugyanaz a vállalat, amely a megvesztegetés tárgyát képezte - korábban kijelentette, amennyiben Ecclestone-t bűnösnek találják, távoznia kell a sportág éléről, akkor is, ha a börtönt sikerül elkerülnie.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: