DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Sato: Kizárt, hogy a Forma-1 visszatérjen Long Beachre

Takuma Sato, a korábbi F1-es és jelenlegi Indycar-pilóta valószínűtlennek tartja, hogy a királykategória mezőnye újra a Long Beach-i utcai pályán versenyezzen, olyan nagymértékű átalakításra lenne szükség.

A világbajnokság egyesült államokbeli versenyének Austin ad otthont, ennek ellenére időről időre felmerül egy második amerikai helyszín érkezése. Sokáig New Jersey volt a kiszemelt célpont - az elképzeléseket segítette, hogy Bernie Ecclestone az ötlet legnagyobb támogatójának bizonyult -, miután azonban egyre valószínűtlenebbnek tűnik az új utcai pálya megvalósulása, felmerült egy régebbi szereplő, Long Beach neve. Az elképzelést a verseny alapítója, Chris Pook is népszerűsíti, aki a Forma-1 1976-os kaliforniai érkezésében játszott kulcsszerepet.

 

Takuma Sato viszont, aki 2008-ig volt a királykategória mezőnyének tagja, azóta pedig az Indycarban versenyez, nehezen elképzelhetőnek tartja, hogy a világbajnokság visszatérjen a pályára, ha az amerikai sorozat szerződése 2015 után lejár. "Nem tudom pontosan, hogy a mostani F1-es autók képesek lennének-e megbirkózni a pálya állapotával. Szerintem nem" - közölte véleményét Sato az Autosporttal.

 



"Újra kéne aszfaltozniuk, mint Monte Carlóban - ott viszont minden évben aszfaltoznak. A pálya maradék része pedig csak félig állandó, emiatt nagyon sima felületű. A pálya azonban egy igazi utcai pálya, még az Indycarban is sokat döcögünk. Ezért túl sok lenne a munka" - értékelt a japán versenyző.

 

Sato kétkedését osztja indycaros riválisa, Justin Wilson is, aki korábban egy évig szintén a száguldó cirkusz tagja volt. "Szeretjük Long Beachet, de a Forma-1-esek sosem fognak ott körözni. Túl sokat panaszkodnának a hepehupákra, emiatt az egész helyet újra kéne aszfaltozni. Én is olvastam a visszatérésükről, de csak nevettem. A 80-as években ez még megtörténhetett, de most már nem lehetséges. A Long Beach-i pályát nem lehet Monacóhoz hasonlítani az aszfalt minősége miatt. Ha Long Beachre jönnének, nagyon meglepődnének."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: