DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ma indul a per: Ecclestone uralma ""már véget ért"?

A Formula-1 mindenható ura, Bernie Ecclestone, aki bíróság elé áll Németországban, egy megbízható forrás szerint hamarosan távozni fog az F1 éléről.

Nem túl jó előjelekkel készülhet Bernie Ecclestone müncheni tárgyalására, hiszen a bankár, Gerhard Gribkowsky, akit a vádak szerint megvesztegetett, már nyolc és fél éves börtönbüntetését tölti, magáról Ecclestone-ról pedig egy brit bíró már korábban kimondta, hogy kenőpénzt fizetett a BayernLB alkalmazottjának.



 

Ecclestone, mint az már rég köztudottá vált, azzal védekezik, hogy Gribkowsky megzsarolta őt, s ezért fizetett neki 44 millió dollárt, állítása szerint az Ecclestone-család trösztjével kapcsolatban kívánta őt kellemetlen helyzetbe hozni a hatóságok előtt, ő pedig jobbnak látta ezt egyszerűen "némi" pénzzel elintézni. Christian Sylt újságíró szerint a zsarolás iskolapéldája az eset.



 



 

A vád viszont vesztegetésről szól, a per pedig ma elkezdődik. A Times beszámolója szerint a német törvények lehetőséget biztosítanak Ecclestone-nak arra, hogy elkerülje a börtönt abban az esetben, ha beismerő vallomást tesz, és kifizet egy komoly, 400 millió dolláros összeget, azaz közel százmilliárd forintot.



 

A Times tudósítója, Kevin Eason azt is hozzáteszi cikkében, hogy egy az F1-et birtokló CVC-hez közel álló forrás már közölte vele, hogy az Ecclestone-korszak véget ért, bárhogy is alakuljon a per. Miután a londoni tárgyalás végén a bíró hazugnak és megbízhatatlannak nevezte a 83 éves milliárdost, a CVC-nek azt javasolták a jogi tanácsadók, hogy ne hagyják tovább az F1 élén őt. A meg nem nevezett forrás szerint egyébként már régóta "érett" a váltás: "Az uralma valójában már egy ideje véget ért, de engedték, hogy a sportág arca maradjon, amíg nem kapták meg ezt a lesújtó jogi véleményt."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: