DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Melyik újonc teljesít legjobban?

Bár Kevin Magnussen dobogóra állt élete legelső Forma-1-es futamán Ausztráliában, a brit Autosport magazin szakértője, Edd Straw nem az ő bemutatkozását tartja a legmeggyőzőbbnek.

Daniel Ricciardo újabb nagyszerű eredménye után a Kínai Nagydíjon Helmut Markót, a Red Bull tanácsadóját - egyben a juniorprogram főnökét - a fiatal ausztrál évkezdetéről kérdezték. Marko természetesen elégedetten nyilatkozott pártfogoltja teljesítményéről, de felhívta a figyelmet Ricciardo Toro Rossóban ülő utódjára is, Danyiil Kvjatra.

 

Az orosz az, akinek eddigi teljesítménye alapján Edd Straw is odaadná az év újonca kitüntetést. "Magnussen keltette a legnagyobb figyelmet ausztráliai második helyével, Marcus Ericsson pedig tisztesen helyt áll a Caterhammel, ám az eddigi négy verseny alapján Kvjat volt az újoncok legjobbika. Magnussen is remekül indított és fényes jövő áll előtte, ám Kvjat biztossága és kiegyensúlyozottsága egy olyan autóban, ami épphogy alkalmas a legjobb tíz közé jutásra, jó kilátásokra ad okot az orosz számára."

 



"Kvjat szombatig nem tölti be a 20 éves kort, ennek ellenére nem csupán ő a Forma-1 történetének legfiatalabb pontszerzője, de abból a négy versenyből, amit tizenévesen teljesített, háromszor is pontot tudott szerezni." Kvjat Ausztráliában, Malajziában és Kínában egyaránt tizedikként ért célba - Ricciardo kizárása után a kilencedik helyet örökölte meg az első helyszínen -, egyedül Bahreinben nem sikerült neki a pontszerzés, ám ott is a 11. pozícióban intették le.

 

Stabil teljesítménye mellett Straw azt a céltudatos, akadályokat nem ismerő mentalitást emeli ki az orosz jó tulajdonságaként, amely az ennyire fiatal versenyzőknél különösen ritka. Kvjat lába nem remegett meg a lehetőségtől, hogy a Forma-1-ben versenyezhet, és tiszta célokat fogalmazott meg saját maga számára, amiket azóta is követ. Úgy döntött, tapasztalatlansága nem lehet kifogás a rossz teljesítményre: nem is hallhattuk ezért panaszkodni. Azt is elhatározta, hogy nem csak esetenként, hanem rendszeresen le akarja győzni Vergne-t. Az évadnyitón a francia mögött ért célba: azóta viszont folyamatosan megverte a rutinosabb csapattársat.

 

Kvjat mégsem hangoztatja soha, hogy mit ért el eddig, ellenkezőleg, arra hívja fel a figyelmet, amiben fejlődhetne még. Bár láthattunk tőle hibákat - például Malajziában az időmérőn ütközött Fernando Alonsóval, ám egyiküket sem találták vétkesnek -, általában hideg fej jellemzi. "Négy verseny még nem tesz ki egy karriert" - hívja fel a figyelmet Edd Straw, "Kvjatnak innen kell kiindulnia. De ha az indulás a jövőt tükrözi, nagyon sok oka van a bizakodásra."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: