DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Az Orosz Nagydíj áldozata lett a Selyemút Rali

A Formula-1-ben idén debütáló Orosz Nagydíj miatt törölni kellett az ország legfontosabb raliversenyét, a Selyemút Ralit.

A Selyemút Ralit első ízben öt évvel ezelőtt rendezték meg a Dakar Rali mintájára, s hamarosan az egyik legfontosabb ilyen jellegű eseménnyé vált. A verseny 2014-es kiadását júliusban rendezték volna: a több mint 3000 kilométeres táv megtételére nyolc nap alatt került volna sor Oroszország és Kazahsztán területén.



 

Minderről azonban csak feltételes módban beszélhetünk, a szervezők ugyanis úgy döntöttek, hogy törlik az idei versenyt, méghozzá azért, hogy annak kormányzati támogatói a szocsi Orosz Nagydíjra koncentrálhassanak. "Az ország néhány hónapon belül egy másik stratégiailag fontos motorsport-eseménynek is otthont ad, először rendeznek Formula-1-es futamot Szocsiban" - nyilatkozta a Selyemút Rali főszervezője, Szemjon Jakubov. "Állami projektként, a sport prioritásait elismerve, a szervezőbizottság elhalasztotta a 2014-es Selyemút Ralit a következő évre."



 



 

A verseny sokak számára az egyik legfontosabb felkészülési lehetőséget jelentette a Dakar Ralira, különösen igaz volt ez az orosz Kamaz kamioncsapatra, akik eddig ötből négyszer nyerni tudtak kategóriájukban. A hétszeres Dakar-győztes, jelenleg a csapat menedzseri posztját betöltő Vlagyimir Csagin nem épp örömmel fogadta a döntést:

 

"A Selyemút nagyon fontos volt minden csapat számára, akik indulnak a Dakaron. Számunkra ez nem csak teszt, edzés és ellenőrzés volt, de egyúttal egy lehetőség is arra, hogy elérjük az orosz szurkolókat, egy esély számukra, hogy ne csak a televízióban, hanem élőben is lássák a csapatot és a kamiont" - mondta Csagin, aki szerint a Formula-1 érkezése mellett a Téli Olimpia is közrejátszott az idei verseny elmaradásában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: