DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Lauda: Nincs 80 lóerőnyi előnyünk

A Mercedes GP elnöke, Niki Lauda szerint nem helytállóak azok a feltételezések,a melyek szerint a Mercedes V6-os turbómotorja 80 lóerővel lenne erősebb a Renault V6-osánál.

Az elmúlt hetekben a Red Bull szaktanácsadója, Dr. Helmut Marko többször is arról beszélt, hogy a Mercedes GP fölénye a Mercedes V6-os turbómotorjának 80 lóerőnyi többletteljesítményéből fakad. . Lauda szerint azonban ez túlzó állítás, az F1-es motorok teljesítményét pedig egyébként is nagyon nehéz kikövetkeztetni.



 



 

"Hogy tudhatná ezt igazából bárki is?" - nyilatkozta Lauda a német RTL-nek. "A válasz az, hogy senki sem tudja a teljesítmény adatokat: a Mercedes sem, a Renault sem és a Ferrari sem. Mi mindannyian nagyjából ismerjük a saját motorunk teljesítményét, de a különbségeket nem. A GPS adatok alapján tudsz egy hozzávetőleges becslést készíteni. De hogy milyen gyors egy autó az egyenesben az attól is függ, hogy hogyan működnek az abroncsok, vagy hogy milyen jó az aerodinamika. Így sok tényező adódik össze és nem tudod megmondani, hogy valaki 20 lóerővel, vagy 80-al erősebb e. Ezt nem lehet megítélni."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: