DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Mercedes vs Renault V6 turbó

Az idei szezonban bemutatkozó V6-os turbómotorok megtervezésénél mindhárom motorgyártó, így a Mercedes, a Renault és a Ferrari is más-más utat választott. A Mercedes és a Renault V6-os erőforrásait a formula1.com mutatja be közelebbről.

A Renault és a Mercedes V6-os turbómotorjának a részegységeinek az összehasonlítása nagyon jól mutatja, hogy mennyire különböző koncepció szerint is dolgoztak a német és a francia mérnökök. A turbófeltöltéses motoroknál az egyik alapvető követelmény, hogy csökkentsék a beszívott levegő hőmérsékletét (a kék része a turbónak), ha ugyanis hidegebb a beszívott levegő, akkor nagyobb teljesítményre képes a motor. A Mercedesszel ellentétben azonban a Renault a turbó hideg oldalát közvetlenül a turbó meleg oldala (piros rész) mellett helyezte el. Természetesen hőszigetelés van a turbó két oldala között, ennek ellenére azonban van némi hőátadás az alkatrészek között, ez pedig azt jelenti, hogy a Renault-nak nagyobb intercoolert és nagyobb levegőáramlást kell alkalmaznia annak érdekében, hogy csökkentse a hőmérsékletet. A hőenergia visszanyerő rendszernél jelentős különbségek figyelhetőek meg. A Renault az MGU-H egységet a turbó hideg oldalánál helyezte el úgy, hogy mindkettőt egy központi tengely hajtja meg, ezzel azonban mindkét turbó elemet csak egyidejűleg lehet meghajtani, üzemeltetni, ezzel szemben a Mercedes megoldásánál meg van a lehetőség arra, hogy a két rendszert külön-külön is üzemeltessék.

A V6-os turbómotorjuk megtervezésénél a Mercedes mérnökei számos területen teljesen új utat jártak. Így elválasztották például egymástól a turbó hideg (kék) és meleg (piros) oldalát és azt a motor elülső és hátsó részénél helyezték el, közéjük építve a hőenergia visszanyerő MGU-H egységet. Ennek a megoldásnak a fő előnye, hogy minimálisra csökkentették a két turbó egység közötti hő átvitelt, kisebb lett a turbómotor hűtési igénye, a hidegebb beszívott levegő pedig nagyobb teljesítményt eredményez. Másodsorban a Mercedes az MGU-H egység elhelyezésével az egyirányú tengelykapcsolóként használhatja, ami hatékonyabb működést eredményez. Alapesetben a motorból érkező kipufogó gázok a turbó meleg oldalán keresztül a hideg oldalt és az MGU-H üzemeltetik, ami így közvetlenül az MGU-K látja el energiával. Az MGU-H azonban a turbó hideg oldalának is be tud segíteni, így növelni lehet a motorba jutó levegő nyomását és ezáltal a teljesítményt, valamint csökkenteni lehet a turbólyukat. A Mercedes megoldásának az előnye így jelentősek, ráadásul az ellenfelek a szezon során nagyon nehezen térhetnek át egy hasonló megoldásra.



Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: