DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Maldonado: A büntetések tönkreteszik a versenyzést

A Kínai Nagydíj hétvégéjét rajtbüntetéssel kezdő Pastor Maldonado szerint az FIA-nak enyhítenie kellene a szigorán, hiszen a rengeteg büntetés ellehetetleníti a pályán való csatákat. Rámutatott, tíz évvel ezelőtt nem voltak ilyen kemények az ítéletek.

A Bahreinben Esteban Gutierrezzel ütköző venezuelai három büntetést is kapott az eset miatt. Egy azonnali bokszutcán való áthajtást, három büntetőpontot, és öt rajthelynyi hátrasorolást a hétvégi futamra. Maldonado szerint azonban az ezekhez hasonló ítéletek szórása helyett az FIA elgondolkodhatna azon, hogy régebbent még mennyi mindent megengedett a mezőnynek.



 

"A szabályok mindenki számára azonosak, így mindenki arra törekszik, hogy elkerülje a baleseteket. Ugyanakkor a büntetések veszélye miatt nem is versenyezhetünk, csak körözünk, és várjuk, hogy valakinek problémái legyenek" - magyarázta a Lotus pilótája Sanghajban.



 



 

"Ha valakit megtámadok, és nem hibátlan a manőverem, vagy az előttem álló védekezik és ezért kockáztatnom kell, könnyen megbüntethetnek érte. Az FIA-nak kicsit rugalmasabbnak kellene lennie ezt illetően. Elvégre autóversenyzők vagyunk, ami a folyamatos kockázatvállalásról szól. A szabályok viszont a látványosság ellen dolgoznak."



 

"Tíz évvel ezelőtt a pilóták még nyugodtan harcoltak és koccanhattak, mert nem voltak ilyen büntetések. Most viszont igazodnunk kell ehhez."



 



 

"Nem hittem, hogy repülni fog"



 

Maldonado bahreini megmozdulása nem csak sok büntetést vonzott maga után, de némi ritka látnivalót is szolgáltatott. Gutierrez autója ugyanis megpördült a levegőben, és a 29 éves pilóta szerint csupán emiatt tűnt ilyen hajmeresztőnek az egyébként szinte jelentéktelen koccanásuk.



 

"Nagyon enyhe ütközés volt. Véleményem szerint egy teljesen szokványos versenybaleset történt, de az alacsonyra helyezett orrkúp miatt amint hozzáértem az oldaldobozához, az autó már fel is emelkedett. Ettől egy kicsit én is megijedtem, mert nem számítottam rá, hogy repülni fog. De ez most ilyen" - szúrt oda egy kicsit az orrkúpra vonatkozó szabályok kitalálóinak is.



 

"Úgy tűnik számomra, hogy a büntetés csak a látottak okán lett ilyen súlyos, nem az ütközésünk miatt. Én nem látom az esetet különbözőnek, mint ami Bianchival történt."



 

Maldonado arra az esetre gondolt, amikor Jules Bianchi a másik Sauberrel, Adrian Sutillal ütközött a futam során, ahol az ítélet annyiban tért el, hogy a francia versenyző csak azonnal letöltendő büntetést kapott, s Kínára már semmit nem kellett magával vinnie.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: