DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

A versenyzők szerint hatásosak a büntetőpontok

Több pilóta tetszését is elnyerte az az idei évre bevezetett rendszer, miszerint a pályán elkövetett vétségekért mostantól a megszokott ítéletek mellett büntetőpontok is járnak.

Az első három futamon máris részesültek ilyen hibapontokban néhányan, Jules Bianchi például négyet is összeszedett. Adrian Sutil ugyan nincs meggyőződve arról, hogy egy év leforgása alatt bárkinek is összegyűlik majd a kizárást magával vonó 12 egység, de mindenképpen jónak tartja a rendszert.

 

"Nem vagyok benne biztos, hogy bárki is eléri majd a 12-t, de aki három verseny alatt négyet összeszed, annak mindenképp vigyáznia kell" - mondta Sutil, aki maga is rendelkezik már két büntetőponttal. "A legfontosabb, hogy változtattak valamint az előző évekhez képest, hiszen voltak teljesen hatástalan büntetések, különösen a mezőny végén. Ha az utolsó helyen álló versenyző tíz rajthelyes hátrasorolást kap, attól továbbra is utolsó marad. Ez volt a fő oka az új rendszer bevezetésének, most pedig várnunk kell egy kicsit, hogy meglássuk, jól működik-e. Remélem, hogy igen."



A német véleményét osztotta Daniel Ricciardo is a sanghaji sajtótájékoztató alatt. "Szerintem a rossz fiúk el fognak jutni tizenkettőig, szóval jónak tartom a szabályt. Mindenképpen korlátok között tart minket" - mondta az ausztrál, míg a Bahreinben Pastor Maldonado által felöklelt Esteban Gutierrez szintén nem bánja, hogy több szankció jár a vétkeseknek: "Ez legalább tudatosságra késztet minket, hogy ne menjünk bele meggondolatlan manőverekbe és tiszteljük egymást. Sportszerű versenyzésre ösztönöz, de ennek így is kell lennie" - tette hozzá a Sauber mexikóija.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: