DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Massa: Elszalasztottuk a jó esélyeket

Felipe Massa úgy érzi, a Williams nem lesz már olyan pozícióban, mint a szezon elején és beismerte, az idei évben már két dobogós eredmény csúszott ki kezük közül.

Massát az Ausztrál Nagydíj első kanyarjánál Kamui Kobayashi lökte ki, míg a bahreini futam során a biztonsági autós fázis fosztotta meg attól, hogy az első háromban végezzen. A Williams szezon előtti előnye úgy tűnik a Mercedesszel szemben elolvadt és Massa szerint a csapat eddig nem használta ki lehetőségeit.

"Ausztrália volt a legjobb esély, talán jobb, mint Bahrein" - mondta el a brazil pilóta. "Ausztráliában nem tudtam versenyezni, így legnagyobb esélyem veszítettem el. Remélem, lesz még újabb esélyünk. A biztonsági autó sokat ártott nekünk Bahreinben. A harmadik helyért harcoltam az egész versenyen, majd a biztonsági autó bejött a pályára és a harmadikról a nyolcadik helyre estem vissza. A biztonsági autós fázis nélkül mindkét Red Bull és talán az egyik Force India előtt is végezhettünk volna. Nem vagyok biztos mindkettőben, mert két kerékcserén voltak. A stratégiában Perez jobb volt nálunk, de esélyünk lett volna az első ötben végezni."




Ennek ellenére Massa szerint a Sanghajra készült fejlesztésekkel a Williams erősödhet.

"Azt hiszem az első teszt óta az autó hátsó részének stabilitása miatt szenvedünk, ezért egyértelmű, hogy jobban kopik a gumi. Erre a versenyre néhány új alkatrészünk lesz, amelyek remélhetőleg működni fognak és ha ez így lesz, akkor javulhat autónk is. Nem volt túl sok újítás az autón az elmúlt versenyen. Úgy érzem, komoly fejlődést érhetünk el, ha sikerül mindent a versenyen is használni, amit kipróbálunk."

Massa csapatához Bahreinben megérkezett korábbi versenymérnök, Rob Smedley, aki a teljesítményért felelős igazgató lett. A párosnak komoly Formula-1-es múltja van és Massa szerint Smedley érkezése nagy lökést jelent a Williamsnek.

"Biztos vagyok benne, tanácsokat adott, de Bahreinben sokkal inkább figyelt, mint dolgozott. Ezen a versenyen sokkal jobban beavatkozik majd és próbálja minden tapasztalatát és elgondolását átadni. Sok jó tulajdonsággal és ötlettel rendelkezik, valami hasonlót próbáltam én is hozni. Rob érkezése egy újabb lépés a kisebb változtatások felé. Profi szakembereink vannak több területen és azt hiszem, ez fontos."


A Ferrarinál eltöltött nyolc évből hatot Stefano Domenicali irányítása alatt dolgozott Massa, aki beismerte, nem lepődött meg azon, hogy barátja a héten távozott pozíciójából.

"Az elmúlt hónapokban a Ferrari nagy változtatásokat végzett. A távozók között voltam én is és a műszaki részlegről is búcsúztak szakemberek, így nem nagy hír, hogy Stefano lemondott pozíciójáról. Nagyon jó kapcsolatban állok vele és remélem, nagyszerű jövő előtt áll, bár nem a Formula-1-ben. Profi szakember és nagyon fontos lehet több vállalat számára is. Minden jót kívánok neki, a Ferrarinak és Marco Mattiaccinak is, akit nagyon jól ismerek a Ferrarinál eltöltött időszakomból. Ő akkor az utcai autós részlegnél dolgozott."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: