DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Új sorozatot terveznek veterán F1-esekkel

Bernie Ecclestone szeretne új sorozatot indítani egykori Formula-1-es pilótáknak, melyben valódi F1-es autókkal indulhatnának a veteránok.

A GP Masters nevű, veterán F1-es versenyzőknek szóló sorozatot 2005-ben hívták életre olyan nevekkel, mint Nigel Mansell, Emerson Fittipaldi, vagy Riccardo Patrese, de mindössze három verseny megrendezését követően tönkrement a széria. Christian Sylt F1-es újságíró most arról számolhatott be, hogy Bernie Ecclestone a fejébe vette, hogy egy hasonló szériát indít el, melynek neve "Historic Formula One", azaz Történelmi Formula-1 lehet.



 

A Forbes magazin több egykori F1-est is megkérdezett, akik pozitívan fogadták a tervet. A tízszeres futamgyőztes Gerhard Berger, a Toro Rosso korábbi csapatfőnöke szerint minden korábbi versenyző szívesen beszállna a szériába, míg a jelenleg szakkommentátorként dolgozó Martin Brundle elmondása szerint maga is szívesen indulna a szériában, különösen akkor, ha a versenyeket a Formula-1-es nagydíjak betétfutamaként rendezné.



 



 

"Beszéltünk már róla, meg kellene valósítanunk, hiszen a legtöbb egykori versenyző még mindig elég jó" - mondta a tervről Ecclestone a Wall Street Journalnak, s azt is elárulta, hogy a GP Mastersszel ellentétben valódi F1-es autókkal versenyezhetnének a pilóták. Ezzel viszont lehet, hogy nem fog mindenki egyetérteni, Martin Brundle például így nyilatkozott az autókérdésről: "Ahhoz, hogy ismert versenyzők számára vonzó legyen a sorozat, az autóknak biztonságosnak, és könnyebben vezethetőnek kell lennie."



 

Damon Hill, 1996 világbajnoka is hasonló véleményen van, bár nem zárkózik el az ötlettől, ő sem tartaná jó ötletnek, hogy az F1-hez hasonló terhelést kapjanak a veterán pilóták: "Azt hiszem, a legtöbb egykori versenyző inkább korán haza akar érni és elő akar venni egy jó könyvet" - írta le a kiöregedett pilóták életritmusát a brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: